Dačić Briselu: Ne menjajte nam cilj

Herman van Rompej u razgovoru sa Ivicom Dačićem rekao da je za put ka EU ključni uslov održivi napredak u odnosima s KiM. Dačić tražio da nema novih uslova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.09.2012.

10:38

Default images

Novi premijer Srbije u Briselu se susreo sa starim zahtevima: nastavak reforme pravosuđa, borba protiv korpucije,sloboda medija, ali je glavni uslov i dalje Kosovo.

"Zadovoljni smo što je Vlada Srbije omogućila efektivnu saradnju u regionu. Ali posao se tu ne završava, svi postignuti dogovori moraju da se primene", rekao je Herman van Rompej.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da se to posebno odnosi na integrisano upravljanje administrativnom linijom.

"Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Kosovom ostaje ključni zahtev za sledeći korak, početak pregovora o pridruženju EU. Zadovoljan sam što je srpska vlada donela odluku koja će omogućiti saradnju u regionu. Ali posao se ovde ne završava. Svi prethodni dogovori, moraju se primeniti, naročito dogovor o prelazima. Nova rešenja moraju biti nađena za osetljivu situaciju na severu Kosova, rešenja koja će poboljšati živote ljudi. Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz pomoć Evropske unije," izjavio je van Rompej.

Predsednik vlade Srbije je poručio da je Srbija spremna da primeni sve briselske dogovore i da nastavi dijalog na višem nivou, ali je zatražio da se Srbiji ne postavljaju novi uslovi.

"Ono što mi molimo naše partnere to je da ne pomeramo tablu na kojoj piše 'cilj', odnosno da nema dodatnih uslova i proširivanja zahteva koji su postavljeni u decembru prošle godine", rekao je Dačić na zajedničkoj pres konferenciji.

Susretom sa Van Rompejom predsednik srpske vlade počeo je dvodnevnu posetu Briselu, prvu po izboru za predsednika srpske vlade, tokom koje će se sastati sa svim važnijim evropskim zvaničnicima. U delegaciji je i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Nakon predsednika Evropskog saveta, Dačić se sastao sa Martinom Šulcom, predsednikom Evropskog parlamenta.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova sastao se sa ministarkom unutrašnjih poslova Belgije Žoel Milke, a pre toga sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku.

"Nikolić i Eštonova o nastavku dijaloga u Njujorku"

Ivica Daèiæ, Ketrin Ešton i Ivan Mrkiæ (Foto: Beta)
Predsednik srpske vlade Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da će pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti razmatrano narednih dana, i da će prva prilika biti susret visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i predsednika Srbije Tomislava Nikolića za vreme zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Bitno je da se o tome razgovora i da se kod nas u Srbiji definiše na koji način mi vidimo nastavak dijaloga, bilo da je u pitanju tehnički ili politički nivo", kazao je Dačić posle prepodnevne serije sastanaka sa najvišim evropskim zvaničnicima u Briselu.

Na pitanje da li je u razgovoru sa Eštonovom precizirano kada će biti nastavljen dijalog i hoće li visoka predstavnica EU biti posrednik u novoj fazi dijaloga, Dačić je rekao da će se o tome tek razgovarati i da će prvi sledeći korak biti susret Nikolića i Eštonove u Njujorku.

On je istakao da je Eštonovoj preneo čvrsto opredeljenje Srbije da ne može prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je spremna da traži političko rešenje mirnim putem i putem dijaloga.

Dačić je takođe rekao da je na sastanku s Eštonovom jasno istakao da Srbija ne želi da se pregovori s Prištinom pretvore u "nadmetanje ko će koga da prevari”, i da dogovore ispunjava u poslednji minut, ali da tačno očekuje da zna "šta je cilj i koji su uslovi koje treba ispuniti" na evropskom putu.

"Svaka drugačija konstelacija ne može dovesti do rešenja svih problema", rekao je Dačić Tanjugu.

Upitan da li je i od Eštonove čuo "lekcije" kakve je, kako je ranije ukazao, u Beograd doneo specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, Dačić je odgovorio odrično, ističući da je razgovor bio otvoren, a sastanak sa visokom predstavnicom izvanredan.

"Izneo sam ciljeve nove Vlade republike Srbije i ono što mislim da je prioritetno u narednom periodu. Naš interes je da evropski put Srbije bude ubrzan i da se što više relaksiraju odnosi Beograda i Prištine, kako to ne bi predstavljalo problem na putu ka EU", kazao je Dačić.

On je naglasio da je Eštonovoj preneo čvrsto opredeljenje Srbije da ne prihvata nezavisnost KiM, ali i da je zemlja spremna na rešenje koje će biti pronađeno u dijalogu.

"EU želi normalizaciju odnosa Srbije sa Kosovom"

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič izjavila je da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom.
Maja Kocijančič je to rekla komentarišući izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da EP, ali i "Evropska unija u celini", smatraju da Srbija mora na kraju priznati nezavisnost Prištine ako želi da postane članica EU.

"Ne mogu da komentarisem izjavu predsednika EP Šulca, a stav EU je da o pitanju priznavanja Kosova odlučuju zemlje članice EU, a ono što EU i Evropski savet kažu jeste da dalja normalizacija odnosa Kosova i Srbije jeste od ključne važnosti", istakla je Maja Kocijančić.

Ona je dodala da je u "zaključima Evropskog saveta iz decembra prošle godine veoma jasno rečeno da EU želi da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnose Beograda i Prištine i taj stav je i dalje na snazi".

"To je i poruka koju je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton prenela premijeru Srbije Ivici Dačiću", istakla je portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Na pitanje da li ipak unutar EU ima takvih razgovora u smislu da se od Srbije konačno zatraži da, ako želi u članstvo, prizna nezavisnost Kosova, ona je uzvratila da je stav Evropskog saveta jasan i da za sve zapadnobalkanske zemlje na putu ka EU "važan uslov jeste regionalna saradnja i dobri susedski odnosi".

"To nisu samo reči, već EU želi da vidi opipljive primere koji to dokazuju", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: