"Loš početak novih vlasti sa EU"

Bivši šef pregovaračkog tima Borko Stefanović ocenjuje da "grube poruke" koje danas stižu iz Brisela predstavljaju negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

Izvor: Beta

Utorak, 04.09.2012.

15:29

Default images

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je danas da "gruba" izjava predsednika Evropskog parlameta Martina Šulca o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU prestavlja negativan početak saradnje nove vlasti sa EU.

Stefanović je za agenciju Beta rekao da stav Martina Šulca ne iznenađuje i ukazao na to da na njegovo mišljenje treba obratiti ozbiljnu pažnju.

"To je vrlo negativan početak saradnje nove vlasti sa EU. To su grube, teške poruke koje dobijaju naše vlasti u prvoj zvaničnoj poseti Briselu", kazao je on.

Stefanović je ocenio da će biti "potrebno mnogo truda, političkog rizika i povlačenja nepopularnih poteza" kako bi se taj stav amortizovao i sačuvalo Kosovo. On je dodao da bi Vlada Srbije zato trebalo što pre da predstavi najavljeni plan za Kosovo.

"Nova vlada treba što pre da predstavi novi plan i da on bude konkretizovan, da vidimo šta ćemo sa severom, električnom energijom, telekomunikacijama, manastirima, imovinom", kazao je Stefanović i dodao da je to ono što nova vlast treba da uradi za početak.

Prema njegovim rečima, nova vlast treba da gubi što manje vremena i energije da udovolji svom biračkom telu, jer je to neuspela misija, kao što se videlo na primeru fusnote.

"Odgovorno je ono ponašanje gde se povlače realistički potezi koji se neće svideti njihovim biračima, ali će se svideti budućnosti Srbije...", kazao je on.

Stefanović je ocenio da će u EU preovladati stav da Srbija ne mora da prizna Kosovo i dodao da će zato Srbija morati da uradi mnogo na tome što oni nazivaju normalizacijom odnosa.

Podsetio je da Nemačka traži priznanje i ukidanje institucija.

Ne misli se na ukidanje svih institucja, ali je to jasno da će to morati da se uradi ako želimo da odblokiramo proces, ako želimo da ga nastavimo na način prihvatljiv za Srbe na Kosovu i državu Srbiju, kazao je dosadašnji šef pregovaračkog tima Srbije.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji se susreo sa predsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem u Briselu, danas je izjavio da uzajamno priznavanje Beograda i Prištine jeste uslov koji Evropski parlament vidi kao potreban za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: