Nikolić: Obnoviti vojne resurse

Predsednik Tomislav Nikolić očekuje od Vlade Srbije da u skladu sa mogućnostima uloži u obnovu vojnih resursa i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

Izvor: Beta

Nedelja, 02.09.2012.

11:51

Default images

Na otvaranju međunarodnog mitinga "Batajnica 2012" rekao je da je obaveza Srbije da prati svetske trendove u vojnoj industriji i da razvija i snaži odbranu zemlje, da bi vojska u svakom trenutku bila spremna da odgovori na savremene izazove, rizike i pretnje.

Nikolić je ocenio da je vitalnog značaja za odbranu i stabilnost zemlje da se stvori efikasna, savremena i operativna avijacija, zasnovana na efikasnoj protivvazdušnoj odbrani, a da je obuka pilota prioritet.

On je ocenio da Srbija ima snažnu vojnu industriju, naročito u oblasti avijacije koja čini napore da se vrati na međunarodnu scenu.

Govoreći o aeromitingu, zahvalio je velikom broju vazduhoplovaca iz inostranstva koji su se odazvali pozivu i rekao da njihovo prisustvo čini taj događaj značajnijim.

"Na ovaj način još više se obogaćuje i jača medjunarodna saradnja Srbije. To je slika koju želimo da prikažemo svetu, prave dobronamerne i domaćinske Srbije. Duh mira, prijateljstva i gostoprimstva utkan je u vazhduh koji dišemo i nebo koje nas okružuje", rekao je Nikolić.

On je podsetio na istoriju vazduhoplovstva u Srbiji, kao i na sve pilote i profesionalce koji su u razvoj vazduhoplovstva ugrađivali svoje iskustvo, znanje i živote.

"Na našu istoriju smo posebno ponosni i cenimo žrtve naših heroja čija imena su večito uklesana u naše pamćenje", kazao je Nikolić, podsećajući na pilote koji su poginuli u odbrani zemlje.

On je rekao da će na aeromitingu učesnici iz 16 zemalja sa 27 letelica prikazati veštine upravljanja savremenim, vojnim, saobraćajnim i sportskim avionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: