Aero-spektakl u Batajnici

Na vojnom aerodromu kod Beograda zavrpen je međunarodni aeromiting "Batajnica 2012". Na smotri učestvovali predstavnici 16 zemalja sa 27 vazduhoplova.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

09:16

Default images

Aeromiting u Batajnici počeo je izložbom maketara, nakon čega su piloti srpskog vojnog vazduhoplovsta na avionima "galeb" G-4 dimom iz svojih letilica napravili srpsku trobojku.

Aeromiting "Batajnica 2012" koji je održan povodom obeležavanja 100 godina srpskog vazduhoplovstva, nakon raznovrskog višečasovnog programa, završen je oko 16,30

U završnici aeromitinga publici su predstavljane letelice G-2 aero kluba "Grajuj" i aerokluba "Galeb iz Beograda, "Cesna" - C-310 i Veećcrapd King Air 350 "Kontrola letenja SCG" , letelica "Zlin" 526 kluba "Soko" i Falkon "Avio servisa".

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je na otvaranju aeromitinga da očekuje od Vlade Srbije da u skladu sa mogućnostima uloži u obnovu vojnih resursa i objekata i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

On je rekao da je obaveza Srbije da prati svetske trendove u vojnoj industriji i da razvija i snaži odbranu zemlje, da bi vojska u svakom trenutku bila spremna da odgovori na savremene izazove, rizike i pretnje. Ministar odbran Aleksandar Vučić je rekao za B92 da su piloti bili izvanredni, i da su dvojica naših pilota bili najveće zvezve.

Vučić se zahvalio svima koji su došli na aeromiting, i dodao da se nada da će Srbija proizvesti što više Lasta, koje će moći da proda. On je obećao da će se raditi na jačanju infrastrukturnih objekata na Batajnici.

Vučić kaže da će Srbija, pri opremanju Vojske, koristiti pozitivna iskustva država regiona i Evrope, kako bi se izbegle greške koje su oni cicnili.

Vučić je rekao novinarima da smo mnogo toga naučili iz uspeha i grešaka svih država u Evropi i onogo šta su uradili Češka, Madjarska, Slovačka, Hrvatska...

"Gledaćemo da neke greške ne ponovimo, a ono što je bilo dobro i uspešno da ponovimo", rekao je on novinarima tokom medjunarodnog aeromitinga u Batajnici.

Komadant vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane general-major Ranko Živak poručio je da aeromiting predstavlja ne samo čast i privilegiju njegovih organizatora i učesnika, već i obavezu prema prošlim i budućim generacijama vazduhoplovstva.

"To je obaveza pre svega prema onima koji su ugradili svoju mladost, ljubav, znanje, radni vek i a neki od njih i svoje živote u razvoj srpskog vojnog vazduhoplovstva.To je takođe i obaveza za budućnost i razvoj mladih vazduhoplovaca koji će nastaviti da razvijaju naše vaduzoplovstvo", rekao je Živak.

Pozdravljeni burnim aplauzom, u okviru letačkog programa predstavili su se i piloti aviona "orao" u formaciji "strela" kao i lovačko-bombarderska avijacija - "mig 29" i "mig 2" u fomaciji "romb".
Foto: Tanjug
Piloti koji učestvuju na aeromitingu ocenili su da je defile aviona ispunio očekivanja beogradske publike. Pilot Miodrag Ristić, koji je izveo vežbu u avionu "orao", rekao je novinarima da je zadovoljan svojim nastupom za koji je, kako je istakao, važno stalno biti koncentrisan.

"Aplauz publike posle nastupa mnogo znači. Drugi put nastupam pred domaćom publikom, što je veliko zadovoljstvo, a na međunarodnim aeromitinzima sam učestvovao više od 15 puta", kazao je potpukovnik Ristić.
Foto: Tanjug
Veliku pažnju publike privukli su i piloti, koji su demonstrirali umeće na helikopterima "MI 8" i "MI 17", kao i "gama" koji su predstavliki formaciju "klin". Sudeći prema reakcijama punblike, izuzetno atraktivno bilo je spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnik Predrag Nikolić novinarima je rekao da su prikazani različiti manevri koji se izvode prilikom redovne obuke pilota helikoptera za dejstva u različitim uslovima.

Prethodno su padobranci specijane brigade iz Centra za letna ispitivanja na pistu u Batajnici doneli državnu zastavu, kao i zastavu Vojske Srbije skokovima iz transportnog aviona "AN 26".
Foto: Tanjug
Italijanski piloti na avionu "eurofajter tajfun", kao i danski letači na avionu F16 su svojim umećem oduševili mnogobrojne posetice aeromitinga. Uz poniranje, pilot iz sastava italijanskog vojnog vazduhoplovstva, prikazao je niz mogućnosti sa promenama pravaca letenja u vazduhu, kao i delove takozvanog aktobatskog letenja - svojstvenog samo vrhunski obučenim pilotima.

Piloti Kraljevskog danskog vazdugholovstva na čuvenom američkom avionu F16, takođe, su prikazali vrhunsko umeće i bravurama u vazduhu demonstrirali zašto se ta letilica, pozna kao "fajting falkon", nalazi među naoružanjem mnogih država.

Veliku pažnju publike privukao je i transportni avion "spartan" koji je opremljen tzv. staklenom pilotskom kabinom, savremenim elektronskim uređajima i koji, uprkos zamašnom gabaritu, ima izuzetne manevarske sposobnosti.
Foto: Tanjug
Ministar odbrane Aleksandar Vučić prošetao je aerodromskom pistom uoči početka aeromitinga i rekao da je zadovoljan kako je ta manifestacija pripremljena, izrazivši očekivanje da će ona biti uspešna i da će proći sve u najboljem redu.

"Najviše me i interesuju naši piloti i umeće koje će oni pokazati", rekao je kratko Vučić, koji se šetajući pistom pozdravljao sa građanima, pilotima i predstavnicima novinarskih ekipa.

On je sinoć, na prijemu povodom 100. godišnjice srpskog vazduhoplovstva, istakao da je za srpski narod danas veliki dan i prilika da pokaže da, "iako smo teritorijalno mala zemlja, jednako u pripravnosti, imamo veliku želju da se merimo sa savremenim svetom".

"Pokazaćemo da naši piloti mogu da budu jednako uspešni kao i naša tehnika, sa onima koji dolaze iz Ruske Federacije, SAD i brojnih evropskih zemalja", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
Veliku međunarodnu avio manifestaciju, kojom se obeležava 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva, pored predsednika Nikolića i ministra Vučića, prate i premijer Ivica Dačić, ministri Vlade Srbije, načelnik Genaralštaba Vojske Srbije genaral Ljubiša Diković, bivši minisar odbrane Dragan Šutanovac, predstavnici diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici...

Miting prati i nekoliko hiljada građana, kao i više od 500 predstavnika medija iz zemlje i sveta.

Jedanaest zemalja ima svoje letačke timove, a pet mitingu prisustvuju na nivou delegacija. Ekipe 16 država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi. Iz Srbije, na mitingu učestvuju predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova. Vojska Srbije, kako je rečeno, u vazduhu ima 45 letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: