Vučić: Naši piloti kao i oni iz SAD

Ministar odbrane Aleksandar Vučić priredio je svečani prijem povodom 100. godišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva i predstojećeg avio-mitinga Batajnica 2012.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.09.2012.

20:30

Default images

Na prijemu u Palati "Srbija" ministar odbrane je ugostio predsednika Republike Tomislava Nikolića, pilote koji učestvuju u sutrašnjem letačckom programu, predstavnike diplomatskog kora, članove vlade, srpske olimpijce i brojne druge goste.

Vučić je istakao da je za srpski narod sutra veliki dan i prilika da pokaže da, "iako smo teritorijalno mala zemlja, jednako u pripravnosti, imamo veliku želju da se merimo sa savremenim svetom".

"Sutra ćemo pokazati da naši piloti mogu da budu jednako uspešni kao i naša tehnika, sa onima koji dolaze iz Ruske Federacije, SAD i brojnih evropskih zemalja", rekao je Vučić.

Vučić je, u izjavi za RTS, rekao da će sutrašnji aeromiting "Batajnica 2012", koji se održava povodom 100. godišnjce srpskog vojnog vazduhoplovstva, biti prilika za razgovor s visokim gostima iz inostranstva o tome kako unaprediti srpsku vojnu industriju.

"To će biti prilika da razgovaramo s visokim gostima kako da unapredimo vojnu industriju, šta mi možemo da ponudimo njima, kako da najjeftinije opremimo naše vazduhoplovne snage i uveren sam da ćemo naći rešenje u naredne dve, tri godine, a već ove godine biće značajnih poboljšanja", rekao je Vučcih.

Vučić je kazao da je srpska vojska preduzela sve neophodne mere kako bi se sutra garantovala bezbednost svim učesnicima aeromitinga - letačima, kompletnom osoblju i gradjanima.

Prema njegovoj oceni, aeromiting je "strašno važan i značajan dogadjaj", a sutra će, prvi put na jednom mestu u poslednjih 20 godina, na nebu Srbije istovremeno biti i ruski avioni i piloti i američki piloti.
Ministar odbrane je gostima uputio dobrodošlicu i poželeo da se u Srbiji osete kao dragi gosti i da našu zemlju dožive kao svoju drugu otadžbinu.

"Mi želimo mir. Ne samo u regionu već svuda i u tom smislu naša vojska pomaže i na drugim kontinetima. Želim posebno da naglasim da ćemo se truditi da od svih u svetu naučimo ono što još ne znamo, a ono što znamo da na najbolji mogući način upotrebimo u razvoju srpske industrije i ekonomije", rekao je Vučić.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je prisutnima saopštio kako je 100 godina prošlo od 1912. godine, od kada Srbija ima svoje vazduhoplovstvo.

"Te 1912. godine Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koja je imala svoje avione, a nedugo zatim se svrstala već u četiri zemlje koje su ih upotrebile za borbu. Ovo su tradicija i jubilej vredni divljenja i poštovanja", naglasio je Diković.

Diković je kazao da je predstojeći aero-miting velika prilika da srpski piloti, zajedno sa svojim saradnicima i prijateljima iz velikog broja zemalja Evrope i sveta pokažu sposobnost pilota.

"Ovo je, takodje, velika prilika da se setimo i odamo počast pilotima koji su izgubili život za Srbiju", rekao je Diković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: