"Deca zbog ROSU pretrpela stres"

Lekari Doma zdravlja u Gračanici osudili su upad specijalaca ROSU u kuću kosovskog Srbina u Čaglavici, upozorivši da su njegova deca pretrpela ogroman stres.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

22:34

Default images

Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici najoštrije osuđuje, kako navode, brutalnu akciju spacijalaca ROSU koji su pre tri dana pretresli kuću Nebojše Đokića u Čaglavici na centralnom Kosovu.

Oni su dodali da su tada maskirani policajci sa automatskim oružjem upali u kuću bez naloga za pretres i privođenje i da je postupanje policajaca bilo brutalno i nasilno.

"Članovi porodica su bili prestravljeni siledžijskim ponašanjem, a naročito je sve to bilo traumatično na decu, koja su posmatrajući sve to, doživela veliki stres", navode u saopštenju lekari.

Oni ističu da sve "ovo ukazuje na očiglednu tendenciju policije Kosova da pored torture nad nedužnim Srbima, vrši i nasilje nad decom, što podseća sve Srbe na Kosovu i Metohiji na vremena progona i svemu daje zloslutni karakter".

Kolegijum lekara iz Gračanice ističe da kontinuitet stresa kome su izloženi Srbi unutar enklava na Kosovu i Metohiji, može ostaviti trajne posledice na decu, a kasnije i uzrokovati čitav niz psihosomatskih poremećaja i ostaviti traume.

Lekari su se pozvali na Konvenciju o pravima deteta koju je usvojila Generalna skupština UN 1989. godine, koja striktno zabranjuje postupke koje, kako navode, policija Kosova sada očigledno redovno, vrši nad decom.

"Na osnovu naših medicinskih iskustava i prakse, ovakvi događaji ostavljaju dugogodišnje posledice na rast i razvoj dece. Naš kolektiv svake godine beleži značajan broj dece koja boluju od stresa i psihosomatskih poremećaja, koji su uglavnom uzrokovana težinom i načinom života u enklavama", ističe se u saopštenju.

Želimo da pozovemo međunarodnu zajednicu, organizacije koje se bave zaštitom prava deteta i celokupnu javnost da podignu svoj glas protiv ovakvih postupaka jer je dete najčestitiji i najvredniji dar celokupnog čovečanstva, bez obzira na veru, naciju ili rasnu pripadnost, zaključuju lekari Doma zdravlja u Gračanici.

Lekari podsećaju na, kako su naveli, još brutalnije i bestijalnije ponašanje specijalne policije Kosova tokom hapšenja petorice Srba iz Kosovskog Pomoravlja, februara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: