Ekstremisti u lokalnim skupštinama

Dve ekstremno desničarske organizacije ušle su u lokalnu vlast, SNP Naši i Dveri.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

10:51

Default images

"Naši" su oformili vlast sa SNS u Aranđelovcu, a Dveri u Novom Sadu treba da dobiju mesto potpredsednika skupštine.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti, kaže za Blic da je važno da oni i dalje ne daju ton političkom životu u Srbiji, nego su na marginama političke scene. "Nadajmo se da nisu u usponu i da se sutra neće naći u centru", dodao je on.

Goati kaže i da je pojavljivanje ekstremno desničarskih organizacija "dokaz da i ovde postoje takva politička opredeljenja koja nisu zakonom zabranjena".

Ta opredeljenja su, kako objašnjava, deo empirijske svesti koja preovlađuje kod onih građana koji su se u Srbiji obreli kao izbeglice ili prognanici iz susednih država.

"Ta teza proizlazi iz pretpostavke da veliki broj ljudi svoju privatnu frustraciju prenosi na političke stavove", objašnjava Goati.

Poznato je da je Repubičko javno tužilaštvo predložilo u aprilu ove godne Ustavnom sudu Srbije da zabrani SNP Naše zbog kršenja ustavnog poretka. Tužilaštvo je zatražilo zabranu organizacije SNP 1389, koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389. Ustavni sud treba naknadno da odluči o tom predlogu.

Istovremeno, predsednik LSV Nenad Čanak zatražio je zabranu pokreta Dveri.

"Oni se ne smeju legitimisati time što učestvuju na izborima jer, podsetiću, i Adolf Hitler je došao na vlast uz pomoć demokratskih izbora", upozorio je Čanak.

Goati je, međutim, protiv ukidanja ovih organizacija zato što bi, kako kaže, u slučaju zabrane njihovi pripadnici našli način da deluju kroz druge političke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: