Peta optužnica protiv Sanadera?

Kancelarija za suzbijenje korupcije i organizovanog kriminala podigla je petu optužnicu protiv bivšeg premijera Hrvatske i šefa HDZ Ive Sanadera, piše Jutarnji.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

21:48

Default images

Kako saznaje “Jutarnji list”, optužnica se odnosi na aferu u vezi sa poslovnom zgradom u vlasništvu mesara Stjepana Fiolića koju je vlada kupila po nerealno visokoj ceni.

Kako navodi list, pozivajući se na naslužbene izvore, uz Sanadera i Fiolića koji je u prošlom sazivu bio poslanik HDZ-a u Saboru, optuženi su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković i glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević.

Optužnicom je navodno obuhvaćena i kompanija Mesnice "Fiolić" kao pravno lice.

Nakon petomesečne istrage kancelarija tereti Fiolića da je prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine ministarstvu regionalnog razvoja po ceni znatno većoj od tržišne.

U tome su mu pomogli Sanader, ministar Čobanković i Mlinarević čija je firma izradila "naduvanu" procenu vrednosti zgrade i zemljišta.

Kako je Fiolić izjavio u svojoj odbrani, izradu uvećane procene dogovorio je sa šefom Inženjerskog biroa Mlinarevićem, koji je onda od stalnog sudskog veštaka Mate Bitange zatražio da napravi odgovarajuću procenu.

Na kraju je samo zemljište procenjeno na 31,2 miliona kuna (4,17 miliona evra), pa je ukupna vrednost i cena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego duplo, odnosno na 79,9 miliona kuna (10,68 miliona evra).

Čobanković je na početku istrage sve priznao rekavši da je to učinio na zahtev Sanadera. Opisao je i niz sastanaka sa Sanaderom i Fiolićem vezanih uz navedenu nekretninu, ističući da je obojicu upozoravao da se radi o prevelikoj ceni.

Prema neslužbenim informacijama, odlučio je da se nagodi s kancelarijom za kaznu od oko godinu dana zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da je Sanader na užem kabinetu vlade "pogurao" sklapanje spornog posla, obrazlažući zašto je kupovina nekretnine u Planinskoj korisna za ministarstvo regionalnog razvoja.

Vlada je tako na zatvorenom delu sednice 2. aprila 2009. odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već narednog dana. Ugovorena cena bila je osam miliona evra.

Zbog plaćanja uvećane cene zgrade, državni budžet je oštećen za najmanje 26,4 miliona kuna (3,53 miliona evra) kolika je ujedno, prema optužbi, i nezakonita imovinska korist Fiolićevog preduzeća.

Fiolić je nakon hapšenja u aprilu ove godine najpre priznao prodaju zgrade po uvećanoj ceni, ali je tvrdio da je sav novac ostao kod njega, ali je ubrzo dao drugi iskaz, rekavši da je 17 miliona kuna (2,27 miliona evra) odneo Sanaderu na njegov zahtev.

Opisao je da je novac za Sanadera spakovao u drvenu kutiju koju koristi za transport mesnih proizvoda i da se Sanader ljutio što mu drugi deo novca, koji je tražio za lobiranje u EU, nije doneo u evrima.

Sanader i u ovom slučaju tvrdi da nije kriv, da nije primio ni kune od Fiolića, kao i Fiolić laže kako bi sam bolje prošao.

Sanaderu se sudi po objednjenim optužnicama za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od Hipo banke za vreme rata, kao i provizije od 10 miliona evra od mađarske kompanije Mol da im isposluje preuzimanje upravljačkih prava u naftnoj kompaniji Ina.

Osim toga, Sanader je jedan od optuženih u slučaju korupcionaške afere u kojoj su se preko agencija Fimi medija iz državnih preduzeća "isisavale" pare kojima se punio crni fond HDZ-a, ali i privatni džepovi optuženih.

Četvrta optužnica odnosi se na omogućavanje da petrohemijska kompanija "Dioki" nezakonito dobija struju po niskoj ceni i tu su osim Sanadera optuženi bivši direktor "Diokija" Robert Ježiće, kao i Ivan Mravak, bivši direktor Hrvatske elektroprivrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: