Aktivisti iz Srbije u Vukovaru

Mladi aktivisti iz Beograda, Zagreba i Vukovara danas su zajedno radili na obnovi Evropskog doma u Vukovaru.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

19:42

Default images

Oni su na centralnom trgu održali javni školski čas "Multiperspektivnost povijesti / istorije".

Susret i akciju mladih organizovale su Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije.

Kako je Tanjugu izjavio Sven Milekić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske, učesnicima akcije kojih je bilo dvedesetak, obratili su se zamenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

Nakon toga istoričari Damir Jurić iz Osijeka i Milivoj Bešlin iz Novg Sada govorili su o generalnoj istoriji dva naroda i problemima nasleđenim iz ratova, koji i ih dalje opterećuju.

Oni su naglasili potrebu korišćenja istorijskih činjenica što je značajno za uravnotežen pristup osetljivim temama istorijskih odnosa, naročito u multietničkim sredinama.

Ističući da su aktivisti iz dve zemlje sedeli zajedno u skamijama na trgu, Biljana Gaće, aktivistkinja iz Vukovara, pitala se zašto to mladi Srbi i Hrvati ne mogu u učionicama.

Dušan Lopušina, iz Inicijative mladih Srbije izjavio je da je poruka današnjeg druženja da mladi iz Hrvatske i Srbije, bez obzira na nacionalnost, u Vukovaru treba da sarađuju, a Milekić smatra da bi takva druženja trebalo održavati što češće, pa i u drugim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: