Tadić o prvom danu Internacionale

Beograd, Kejptaun -- Predsednik DS Boris Tadić koji učestvuje na kongresu Socijalističke internacionale rekao je da je prvog dana glavno pitanje bilo kako stvarati nova radna mesta.

Izvor: Beta
Podeli

On dodaje da je "svet u tehnološkom smislu bitno drugačiji, a ne postoje jasno regulisani principi koji definišu tržište".

Kongres se održava u Kejptaunu, u Južnoj Africi. Tadić dodaje da je pažnja bila posvećena "izazovima civilizacije" u okolnostima nove svetske ekonomske krize.

"Postavlja se pitanje, ako imamo otvoreno tržište: Ko određuje njegova pravila", izjavio je Tadić i dodao da "u tim okolnostima nedovoljno definisanih pravila svoju snagu i dalje iskazuju predstavnici krupnog kapitala".

Po njegovim rečima, pored pitanja upravljanja resursima i kontrole centara moći i u političkoj, i u sferi krupnog kapitala, na skupu je istaknuta i važnost "investiranja u obrazovanje i nauku, kao ključnih pretpostavki ubrzanog razvoja".

Tadić je rekao da je vođa grčkih socijalista Jorgos Papandreu danas jednoglasno reizabran za predsednika SI, dok je Luis Ajala iz Čile ponovo postao generalni sekretar te organizacije.

Tokom dana bi, kako je rekao Tadić, trebalo da budu izabrani i potpredsednici.

Povodom pisanja medija u Srbiji da bi Tadić mogao biti izabran za potpredsednika SI, Agenciji Beta je rečeno u DS da nije ni bilo planireno da se Tadić kandiduje za neku funkciju u rukovodstvu SI.

Godišnji kongres SI koji se održava 24. put, počeo je danas i trajaće do 1. septembra, a skupu prisustvuju predstavnici više od 100 političkih stranaka iz celog sveta.

Kongres se prvi put održava na afričkom kontinentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu