Džajić: Ne želim pomilovanje

Iako se već priča da je predsednik Tomislav Nikolić spreman da Dragana Džajića oslobodi krivičnog gonjenja, on želi da na sudu dokaže svoju nevinost.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 29.08.2012.

21:21

Default images

Od momenta kad je protiv njega pokrenut krivični postupak, a od tada je prošlo četiri i po godine, Džajić tvrdi da nije kriv, da nikada nije oštetio ni Crvenu zvezdu niti ijednog njenog igrača. Uveren je da će sud doneti odluku u njegovu korist. Sve dok se postupak ne okonča, ne razmišlja da se vrati na čelo našeg najtrofejnijeg fudbalskog kluba.

Prema izvorima bliskim fudbalskim krugovima, Džajić bi i pre kraja okončanja postupka, možda čak i sledećeg meseca, mogao da bude "pomilovan". Navodno, mnogi smatraju da Džajić nije kriv i da mu je hapšenjem, a onda i suđenjem, naneta velika nepravda.

Advokat Tihomir Konsantinović objašnjava da, iako to nije uobičajena praksa, predsednik može da da pomilovanje i dok je krivični postupak u toku.

"Predsednik države može da pomiluje bilo kog pojedinca i da ga, ukoliko je osuđen, oslobodi izdržavanja kazne ili, kao u Džajićevom slučaju, da ga oslobodi krivičnog gonjenja. Kad bi se to dogodilo, Džajić bi se jednostavno smatrao neosuđivanim. Potrebno je i da Komisija za pomilovanja da svoje mišljenje, ali predsednik donosi konačnu odluku i ne mora da se drži mišljenja komisije", kaže Konstantinović.

Koliko je odlučan u svojoj borbi da dokaže nevinost, dokaz je i činjenica da je Džajić neposredno pred početak suđenja odbio da sa tužilaštvom sklopi nagodbu. Ponuđeno mu je da u zamenu za priznanje krivice bude osuđen na dve godine zatvora i da uplati dva miliona evra u humanitarni fond. Džajić je zatim izašao sa kontraponudom - da sa tužilaštvom pregovara da se odustane od optužbi protiv njega i ostalih optuženih jer smatra da nisu počinili krivična dela. U zamenu za odustanak tužilaštva, Džajić je nameravao da prestane da se žali međunarodnim pravnim institucijama i traži naknadu štete zbog kršenja prava okrivljenog i neosnovanog hapšenja. Usledio je sledeći predlog tužilaštva, najniža kazna za zloupotrebu službenog položaja od šest meseci zatvora, a rok za izjašnjavanje bio je 31. januar prošle godine do 9 sati, neposredno pred početak suđenja. Pošto do sporazuma nije došlo, suđenje je počelo.

Za 19 meseci, otkako je započeo glavni pretres, sudsko veće saslušalo je brojne svedoke, među njima i dvojicu fudbalera, Pericu Ognjenovića i Zorana Njeguša, čiji su transferi, od ukupno četiri, prema stavu tužilaštva, sporni. Oni su imali samo reči hvale za Džajića, tvrdeći da je za njih bio "drugi otac". Niko ni od drugih svedoka, a tu su najbrojniji članovi Upravnog odbora Crvene zvezde, nijednom rečju nije teretio Džajića, ali ni ostale optužene, Vladimira Cvetkovića, Miloša Marinkovića i Ranka Stojića. U septembru, za kada je zakazan nastavak suđenja, trebalo bi da se pojavi Goran Drulić, koji se u julu odazvao pozivu suda, ali zbog izostanka optuženog Stojića nije saslušan. On je po odlaganju pretresa novinarima izjavio da mu novac ne duguju Zvezdini funkcioneri, već ovaj klub. Zbog toga, kako je naglasio, vodi drugi proces. Pored Drulića, očekuje se i dolazak fudbalera Ivana Dudića, koji tokom istrage nije teretio Džajića i ostale.

Dragan Džajić je navikao da uvek bude u žiži, tako je od njegove 17. godine... A danas, prepliću se priče o povratku u Crvenu zvezdu i aboliciji.

"Nemam neki poseban komentar. Već duže vremena govorim da je moj primarni cilj da se, najzad, reši moje sudsko pitanje, a tek potom mogu da pričam o drugim temama. I kada je Zvezda u pitanju, ništa se nije promenilo. To je moj klub za sva vremena, a da li ću se vratiti na "Marakanu" i u kojoj ulozi, o tome možemo da govorimo tek po okončanju sudskog postupka. A siguran sam da će pravda pobediti i da ću uskoro biti oslobođen svih optužbi", kaže Džajić.

Očigledno je da Džajiću čak i smetaju priče da će državni vrh pomoći da dobije svoju bitku života.

"Naravno da prija kada pročitaš da su svi uz tebe i da žele da pomognu, i to je neka satisfakcija. Ali ja na sve gledam iz drugog ugla. Sve ovo nije trebalo da se desi, nisam ništa uradio da bih se plašio konačne odluke. Borim se za istinu skoro pet godina i izdržaću. Želim da iz ovoga izađem sam, jer za sve ovo vreme nisam tražio veze i vezice, već sam verovao da ću dokazati da sam radio pošteno i časno."

A onda je Džajić zaključio:

"Znam šta je bilo, potpuno sam miran, verujem i dalje u ono u šta sam i ranije verovao. Ja, naravno, ne mogu nikoga da sprečim da priča ili piše, ali lično, ne bih ništa posebno da komentarišem. Tu je sud, tu sam ja, očekujem da će se uskoro zatvoriti i ova crna knjiga. Duboko sam uveren da će se sve završiti onako kako treba i da ću uskoro biti spokojan", završava Dragan Džajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: