"Žao mi je što ih nisam ubio više"

Anders Brejvik proglašen je uračunljivim i izrečena mu je kazna od najmanje 21 godine zatvora. Brejvik: Izvinjavam se nacionalistima što nisam ubio više ljudi.

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

10:01

Default images

Brejvik, koji će verovatno do kraja života biti u zatvoru, prilikom ulaska u sudnicu i danas je ponovio desničarski pozdrav, a presudu je saslušao sa osmehom.

Prilikom obraćanja sudu i javnosti oko 16 sati, a nakon obrazlaganja presude, rekao je da se ne slaže sa odlukom suda, ali da se neće žaliti, prenosi BBC.

"Ja ne priznajem ovaj sud, zato što vam je mandat dodeljen od političkih partija koje podržavaju multikulturalizam", kazao je ubica.

Agencija Frans pres je javila da je serijski ubica dodao da "istovremeno ne želi da uloži žalbu na presudu", jer bi na taj način "legitimizovao sud".

"Želeo bih da zaključim sa izjavom žaljenja. Želeo bih da se izvinim svim militantnim nacionalistima u Norveškoj i Evropi što nisam ubio više ljudi", kazao je Brejvik, pre nego što je njegov mikrofon isključila vidno iznervirana predsedavajuća sudija Venče Elizabet Arncen.

"Nije poenta u tome da se obraćate bilo kome izvan ove sudnice. Treba da se obraćate meni. Postavila sam vam pitanje. Protumačila sam da ste kazali da će vam trebati vreme da razmotrite pitanje...", kazala je Arncenova.

"Neće mi biti potrebno vreme da razmotrim pitanje", prkosno je odgovorio Brejvik. Norveški zakon ne predviđa smrtnu kaznu niti doživotnu robiju i kazna od 21 godinu zatvora je maksimalna kazna u toj zemlji, ali se osuđenici koji se, i po isteku te kazne, smatraju opasnim po društvo mogu zadržati u zatvoru bez ograničenja, i to produžavanjem kazne za po pet godina.

U Brejvikovom slučaju, sudije će, kako je danas navedeno, svake treće godine procenjivati da li je on opasan po društvo i na osnovu toga će odlučivati o dužini njegove kazne, koja će trajati minimalno 10, a maksimalno 21 godinu, ali i duže ako treba.

Brejvikov advokat Od Ivar Gren izjavio je da njegov klijent nije iznenađen presudom. "Rekao je da presuda ne predstavlja iznenađenje", kazao je advokat elektronskom izdanju tabloida Verdens Gang. Zatvorsku kaznu želeo je ne samo Brejvik, koji je rekao da se neće žaliti ukoliko mu se izrekne takva presuda ali da će se žaliti ako ga proglase neuračunljivim, već su to želele i porodice žrtava i šira javnost u Norveškoj, navodi AFP.

Brejvik je bio nervozan dok je slušao opis masakra koji je počinio na ostrvu Utoja, a oči prisutnih u sudnici punile su se suzama.


Kako je obrazložio sud, Brejvik ima probleme ličnosti, ali ne psihoze, što bi opravdalo njegovo slanje na psihijatriju.

Sud je utvrdio da je 33-godišnji Brejvik mentalno zdrav i svestan svojih postupaka i zato mu dosudio maksimalnu kaznu, uz mogućnost njenog produženja, rečeno je.

"Sud je ocenio da on ima probleme ličnosti, odlike antisocijalne i narcisoidne", rekla je sudija Venče Elizabet Arntzen obrazlažući današnju presudu. Ona je podvukla da po mišljenju sudija Brejvik nije pokazivao simptome koji ukazuju na šizofreniju.

Međutim, moguće je da će se žaliti tužilac, koji je tražio da se Brejvik proglasi neuračunljivim.

Izricanje presude pratilo je preko 500 novinara iz 160 raznih organizacija, a sudnica u Oslu, u kojoj je donesena presuda, još dva sata pre početka čitanja presude bila je puna novinara, porodica stradalih i preživelih.

lzricanje presude počelo je jutros oko 10 časova, a samo čitanje obrazloženja trajalo je oko 5 - 6 sati, jer se navode svi detalji ubistva 8 ljudi u Oslu i 69, uglavnom mladih, laburističkih aktivista na ostrvu Utoja.

Upravo zbog navođenja detalja brutalne smrti ubijenih, prisutni u sudnici su plakali.
Deo norveške javnosti se borio za to da se on proglasi neuračunljivim, pošto nisu želeli da njegova ideologija i manifest budu proglašeni za delo normalne osobe, već za "čin ludaka".

Knut Storberget, koji je bio norveški ministar pravde u vreme kada je Brejvik počinio napade, pozdravio je pročitanu presudu, rekavši u izjavi za drugi kanal norveške televizije da je "to dobra osnova da Brejvik ostane u zatvoru do kraja života", preneo je AFP.

Brejvik, koji sebe vidi kao "militantnog nacionalistu", rekao je tokom suđenja da bi slanje u mentalnu ustanovu bilo najgore što bi moglo da mu se dogodi i optužio je norveške vlasti da pokušavaju da ga prikažu kao bolesnika kako bi obezvredile njegove političke stavove.

Kako je ranije najavio, Brejvik namerava da vreme iza rešetaka provede povezujući se sa drugima koji dele njegove stavove, a planira i da napiše tri knjige, u kojima će izneti pojedinosti ideologije na osnovu koje je izvršio masakr, podseća "Raša tudej".
Brejvik je 22. jula prošle godine prvo u Oslu bombom ubio osmoro, a zatim - prerušen u policajca - na ostrvu Utoja još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Nakon što je proglašen krivim, on će najverovatnije ostati u istoj ustanovi u kojoj je bio pritvoren od zločina do danas u zatvoru Ila, koji je renoviran. Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije taj 33-godišnjak je bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Profil Brejvika "raskrinkan" je odmah posle napada, pošto je visoki plavokosi i plavooki Norvežanin na svojoj Fejsbuk stranici naveo da je hrišćanin i konzervativac, samac, zainteresovan za lov i igrice poput "World of Warcraft" (Svet rata) i "Modern Warfare 2" (Moderni ratovi).

Sudeći po jednom elektronskom dokumentu na 1.500 strana, čiji je autor Brejvik, napadi u Norveškoj pripremani su bar od jeseni 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: