Pod istragom četiri kadeta i major

Podnet zahtev za istragu protiv četiri kadeta i majora zbog pogibije dvoje kadeta Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

11:19

Default images

Kadeti se sumnjiče za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je njihov nastavnik, major osumnjičen za krivično delo nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Osumnjičeni su major Vinko Žnidaršič, saradnik u nastavi na katedri taktike na Vojnoj akademiji, i kadeti 133. klase Milan Karišik, Nikola Garabiljević, Mladen Milosavljević i Stefana Milosavljević.

Kadeti VS Filip Milojević (1988) i Milina Miletić (1989) poginuli su 18. juna na poligonu "Pasuljanske livade" u eksploziji zaostale granate tokom priprema za vežbu "Diplomac 2012". Na vežbi "Četa na maršu sa prelaskom u napad" koju je vodio Žnidaršič povređeno je još sedmoro kadeta, a ubrzo su suspendovani svi u lancu komande koji su imali veze sa vežbom.

Zahtev za pokretanje istrage istražnom sudiji podnelo je Više javno tužilaštvo u Jagodini.

Kako se navodi u zahtevu, osnovni propust majora je što je "odlučio da vežbu izvodi sam, bez pomoći i asistencije koimandira vodova, zbog čega nije mogao da ostvari neprekidan uvid u rad i ponašanje kadeta".

Time je, kao vojni starešina "u okviru svoje nadležnosti propustio da preduzme propisane i druge očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice i za čuvanje života i zdravlja kadeta".

"U toku istrage će biti saslušani brojni svedoci i izvedeni i drugi predlozeni dokazi nakon čega će biti doneta odluka o krivičnoj odgovornosti", navodi se u zahtevu za sprovođenje istrage.

"Postoji osnovana sumnja da su Garabiljević i Mladen Milosavljević, prilikom iskopa zemlje sa jedne humke u neosrednoj blizni mesta izvođenja vežbe pronašli ispaljenu a neeksplodiranu granatu kalibra 30 milimetara za automatski bacač granata", rekao je zamenik javnog tužioca Milomir Vasić.

Tu granatu su "zatim doneli na mesto rada svoje grupe gde su je razmenjivali s sa pokojnim kadetom Filipom Milojevićev kao i Stefanom Milosavljevićem".

"U jednom trenutku Stefan Milosavljević spustio je granatu na zemlju kada im je prišao Karišik, koji je nogom šutnuo granatu", navodi Vasić.

On je rekao i da je "granata od njih odletela tri do četiri metara nako čega je usledila eksplozija a od gelera nastalih rasprskavanjem projektila su smrtno stradali, na licu mesta Filip Milojević i Milina Miletić".

Od gelera su kadeti Tanja Milošević i Mirjana Veličković zadobile teške telesne povrede a kadeti Jelena Obradović i Slobodan Petrović su lakše povređeni.

"Povrede su zadobili i osumnjičeni Garabiljević, kao i Mladen Milosavljević i Stefan Mlosavljević", dodaje se u zahtevu za sprovođenje istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: