Uspeh astronoma uz pomoć roditelja

Roditelji mladih astronoma i astrofizičara, koji su na olimpijadi u Rio de Žaneiru osvojili dve medalje, uglavnom su sami finansirali njihov odlazak u Brazil.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

16:46

Default images

U razgovoru za B92 roditelji kažu da im nije žao što su putovanje do Rija sami finansirali uz malu pomoć sponzora.

"Ovoga puta veliki trud je uložen u pronalaženje novca za put jer nije bio obezbeđen. Onda smo svi mi roditelji uložili svoj novac i onda su dalje traženi sponzori. Praktično smo napravili jednu pozajmicu Društvu astronoma i bili smo spremni i ukoliko nam ne vrate novac, jer znamo da to nije presudno", kaže Jaroslav Bojović, otac Luke Bojovića, koji je osvojio srebrnu medalju.

Na prestižno takmičenje učenici drugog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu krenuli su sa skromnim očekivanjima, a vratili su se sa dve medalje i pohvalom.

"Ja sam se nadao, nisam smeo da očekujem, jer prosto to ne valja, treba imati neku pozitivnu tremu. Ali drugovi koji me poznaju i koji su nam pomagali u pripremama jesu očekivali", kaže Luka.

Brronzanu medalju dobio je Aleksandar Miladinović, dok je Predrag Obradović na olimpijadi u Riju dobio pohvalu. On kaže da mu nije bilo lako na prvo međunarodnom takmičenju na kojem je učestvovao.

"Ne znam kako je bilo Luki i Aleksandru, ali moj utisak je bio da je ovo takmičenje jako teško posebno što dolaze takmičari iz celog sveta", rekao je Peđa.

Znanje koje su ovi učenici drugog razreda pokazali spada u kategoriju fakultetskog znanja, koje su sticali uz pomoć Centra za astronomiju, nastavnika i starijih drugara koji su već imali iskustva sa ovom naukom.

Resorni ministar Žarko Obradović primio je mlade astronome i astrofizičare i tom prilikom rekao da je dogovoreno da se u septembru organizuje jedan sastanak s matematičarima, fizičarima i astrofizičarima i tom prilikom odrede prioriteti za sledeću godinu koje bi država mogla finansirati.

Podsetimo, ove godine maturant Matematičke gimnazije Teodor fon Burg postao je najbolji mladi matematičar na svetu kada je na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini osvojio svoju četvrtu zlatnu medalju. Na istoj Olimpijadi naši matematičari osvojili su još tri medalje i sa nje doneli i dve pohvale.

Ove godine uspešni su bili i mladi srpski fizičari, koji su na 43. međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Estoniji osvojili pet medalja - jednu srebrnu i četiri bronzane. #related { border-top:2px solid #D5D5D5; padding:0; margin:0 0 10px 0; float:left; } #related h4 { font-size:10px; color:#7F7F7F; text-transform:uppercase; margin:0; padding:0; } #related ul { float:left; } #related ul li { float:left; width:288px; margin:0 10px 0; padding:0 0 0 12px; background:url('http://b92s.net/v4/img/li-bg.gif') no-repeat scroll 3px 10px; }

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: