SPC: Nema pregovora o dolasku pape

Beograd -- Srpska pravoslavna crkva je danas negirala medijske spekulacije o tome da postoje pregovori o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju.

Izvor: B92
Podeli

Njegova svetost Benedikt XVI, papa rimski, nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju. Za SPC, sledstveno, tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji niti ona, pod takvim okolnostima, može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC, navodi se u saopštenju.

SPC takođe, kako se ističe u saopštenju, moli medije, zagrebačke, beogradske i ostale, da ne proizvode nepotrebne lažne slike i utiske.

U saopštenju se takođe navodi i da ne postoji nikakvo "protivljenje pojedinih episkopa" papinoj poseti Srbiji, već jednoglasna odluka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije, odnosno odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve.

"Smatram da je način na koji ovu isfabrikovanu temu i lažnu dilemu tretira većina medija u Srbiji, pa, evo, i neki u Hrvatskoj, degutantan za sve ozbiljne i dobronamerne hrišćane – pravoslavne, rimokatolike i ostale", zaključuje se u saopštenju koje je potpisao bački episkop Irinej.

Podsetimo, beogradski list "Pres" je objavio da se već duže vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine. Prema tvrdnjama tog lista, sa tom misijom su došli prošle nedelje kod patrijarha Irineja dvojica uvaženih hrvatskih biskupa i "dokazanih majstora tajne diplomatije" - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu