SSSR hteo da raširi kugu po SAD

SSSR je planirao da, u slučaju rata sa SAD, nakon nuklearnog napada na Ameriku započne napad koristeći bakterije koje izazivaju kugu, objavio Vašington.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2012.

07:50

Default images

"Sejanjem" kuge bi, kako piše u novoj knjizi o sovjetskom biološkom oružju koja je objavljena u Vašingtonu, bili dokrajčeni svi koji bi eventualno preživeli nuklearne napade na gradove Amerike.

Sve to se, ipak, nije dogodilo tokom Hladnog rata, ali Rusija i dalje u svojim tajnim skladištima ima zalihe biološkog oružja koje bi moglo da izazove kugu, legionarsku bolest i druge smrtonosne zaraze, piše u knjizi "Sovjetski program biološkog oružja".

Kako navode autori Milton Lajtenberg i Rejmond Zilinskas, Sovjeti su snažno radili i na antraks programu, prilikom koga je došlo i do akcidenta u gradu Sverdlovsku 1979. godine, kada je 68 ljudi umrlo.

Autori se pozivaju na svedočenja stotine naučnika i zvaničnika, kao i na obaveštajne zapise do kojih su došli. Sovjetski naučnici su u to doba uspeli da stvore nevidljive bakterije "stelt" mikroorganizme zaraznih bolesti, koji bi bili pušteni po američkim gradovima da je došlo do napada.

Bakterija koja je prouzrokovala kugu "Yersina pestis", bila je tako modifikovana da standardni medicinski testovi nisu mogli da je otkriju sve dok bolest ne bila dostila kritičan stadijum.

Isto je urađeno i sa bakterijom koja je mogla da prouzrokuje Legionarsku bolest.

U knjizi se navodi da ruski zvaničnici, i pored upornih zahteva, nikada nisu dozvolili pristup u tri biološke laboratorije koje potpadaju pod nadležnost ministarstva odbrane. Sve tri su bile deo sovjetskog programa razvitka biološkog oružja.

Autori knjige ocenjuju da postoji opravdana sumnja da sve što je stvoreno tokom sovjetske ere i dalje postoji u tim laboratorijama.

S druge strane, Lajtenberg i Zilinskas su na kraju naveli da i SAD u svojim zatvorenim laboratorijama izvode slične programe sa hemijskim oružjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: