Tužilaštvo ispituje "slučaj Fajzer"

Nadležno tužilaštvo ispitaće sve navode iz prijave koju je Komisija za hartije SAD podnela protiv farmaceutske kompanije "Fajzer", nezvanično saznaje B92.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

12:51

Default images

Tužilaštvo će ispitati deo prijave koji se odnosi na Srbiju i nakon toga doneti odluku o pokretanju postupka. O Fajzeru raspravljaće i etička komora udruženja INOVIA.

Gigant je optužen u SAD da je platio milione dolara mita za dobijanje poslova u zemljama istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Neimenovani srpski lekar suočava se sa gubitkom lekarske licence i drugim kaznama, ukoliko se dokaže da je primio mito kako bi favorizovao farmaceutsku kompaniju Fajzer.

Nezvanično saznajemo da će Tužilaštvo proveriti navode iz prijave koju je protiv Fajzera u Americi podnela tamošnja komisija za hartije.

Američki farmaceutski gigant Fajzer pristao je da plati poravnanje od 60 miliona dolara vladi SAD.

Iako je informacija o nelegalnostima stigla od samog Fajzera, koji je odmah otpustio odgovornu osobu, sporni ostaju navodi iz prijave da je kompanija ispoštovala sporni dogovor s lekarom, kako bi prikrila aferu.

"Kompanija bi u bilo kakvom sličnom slučaju, ako je došla do saznanja da je neki njen zaposleni bio angažovan u okviru bilo kakvih etičkih radnji, morala sama da sprovede meru unutar kompanije i da o tome obavesti organe one zemlje u kojima se to dešava. U ovom slučaju organi zemlje Srbije, počev od inspekcije Ministarstva zdravlja, pa na dalje", kaže Dejan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

On navodi da će i ovo udruženje, koje okuplja farmaceutske kompanije, tražiti informacije od Fajzera. Ukoliko etička komisija udruženja utvrdi da je Kompanija prekršila etički kodeks, ona će biti kažnjena. Raspon kazni kreće se od opomene do isključenja.

"Prema indicijama koje ja imam, do sada nismo imali nikakvih slučajeva povrede kodeksa u ovom trenutku", rekao je Trkulja.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je ranije povodom te afere da "nema saznanja" o tome da je "farmaceutska kompanija Fajzer plaćala lekare u Srbiji da bi povećala prodaju svojih lekova".

U Srbiji postoji nekoliko velikih afera koje se dovode u vezu sa farmaceutskim kompanijama.

Afera citostatici: Devetoro ljudi našlo se na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su se od marta 2007. do 2009. godine, s predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki. Međutim, prvooptuženi u tom procesu, dr Nenad Borojević sa Instituta za onkologiju izvršio je samoubistvo početkom godine. Policijska akcija Kraba, u kojoj su otkriveni, neprekidno traje od 2010 godine.

Afera vakcine: Zbog sumnje da su krajem 2009. nelegalno nabavili vakcine protiv svinjskog gripa i oštetili budžet za 1,25 miliona evra, optuženi su bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović i četvoro direktora farmaceutskih kompanija. Suđenje je počelo prošlog meseca pripremnim ročištem, ali se u međuvremenu Tužilaštvo za organizovani kriminal proglasilo nenadležnim, pa će oni na jesen ponovo sesti na optuženičku klupu pred Višim sudom u Beogradu.

Podsetimo, Američka komisija za hartije podnela je prijavu protiv farmaceutske kompanije Fajzer i Vajet, zbog sumnje da je podmićivala lekare u inostranstvu kako bi povećala prodaju svojih lekova u Srbiji i drugim zemljama istočne Evrope. Američki mediji prenose da su se farmaceuti dogovorili o vansudskom poravnanju. Epilog afere Fajzer u Srbiji tek se očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: