Uhapšen Antonić i njegovi saradnici

Bivši predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić uhapšen je sinoć na graničnom prelazu kod Sremske Rače, na ulasku u zemlju, potvrđeno je za B92 u Vladi Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

18:36

Default images

Antonić je juče ujutru napustio Srbiju i nije bio dostupan policiji, a u međuvremenu, policija je uhapsila sedam njegovih saradnika.

Uhapšeni su Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić.

Do obrta je došlo oko 22 časa, kada je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio da je Antonić uhapšen na graničnom prelazu kod Sremske Rače. Bivši prvi čovek Agrobanke uhvaćen je između Srbije i Bosne i Hercegovine, prilikom pokušaja ulaska u zemlju.

Kako saznaje B92, policija je imala nameru da Antonića u sredu privede na informativni razgovor. Međutim, on je juče rano ujutru prešao granicu s Bosnom i Hercegovinom i od tada mu se gubio svaki trag.

Nekadašnji predsednik IO Agrobanke ekskluzivno je dan ranije za B92 govorio o tome ko je kriv za manjak od 300 miliona evra i priznao da je od banke dobio 600.000 evra. Kako je rekao, on ne vidi problem u tome što je taj novac dobio u trenutku kada je nastala ekonomska kriza i naglasio da je spreman da razgovara sa državnim organima o tome kako su se delili krediti, ukoliko ga pozovu. Međutim, u međuvremenu je otišao iz zemlje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za B92 da će već na sednici Vlade zatražiti odgovornost državnih čelnika koji su pomogli Dušanu Antoniću da pobegne iz zemlje.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da su osumnjičeni za finansijske malverzacije u Agrobanci privedeni u policiju i da će biti ubrzo saslušani.

Radisavljević je u izjavi Tanjugu rekao da se radi o odgovornim licima u Agrobanci i u dva privatna preduzeća - "Hed komerc" i "Drina timber" iz Ljubovije, ali nije želeo da precizira koliko je osoba uhapšeno, niti da navede njihova imena, jer smatra da bi to moglo da šteti istrazi.

"Krivični postupak je u ovom trenutku na samom početku, a broj osumnjičenih nije konačan. Dali smo nalog policiji da proveri sve sporne i nevraćene kredite Agrobanke", naglasio je tužilac za organizovani kriminal.

Prema njegovim rečima, samo ta dva privatna preduzeća - "Hed komerc" i "Drina timber" imaju u ovom trenutku neizmirene obaveze po korišćenim kreditima prema Agrobanci u iznosu od preko 530 miliona dinara, a posebno je zanimljivo da je suvlasnik ova dva preduzeća zapravo najbliži rođak jednog od bivših rukovodilaca u Agrobanci. Pojedini mediji prenose da je reč o Milanu Antoniću, sinu bivšeg čelnika Agrobanke Dušana Antonića.

Radisavljević nije mogao da govori ni o Dušanu Antoniću. "Neću govoriti ni o broju osumnjičenih, ni imenima. Mislim da je vest da je krenuo krivični postupak u jednoj velikoj aferi koja pleni pažnju naše javnosti u poslednjih par meseci", rekao je Radisavljević.

On je podsetio da Tužilaštvo od februara vodi predistražni postupak povodom, kako je objasnio, brojnih kredita koje je od 2006. godine do kraja 2011. godine odobrila i plasirala poljoprivredna banka Agrobanka Beograd.

"Na osnovu izveštaja Uprave kriminalističke policije, informacije iz prikupljenih podataka, nalazimo da postoje osnovi sumnje da je veliki broj kredita odobravan grupama povezanih pravnih lica, pre svega bez adekvatnog obezbeđenja, protivno odredbama Zakona o bankama, aktima NBS, pa i samim internim aktima Agrobanke", objasnio je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, epilog takvog načina rada je nenaplativost odobrenih kredita od preko 200 miliona evra.

Dinkić: Ispitati i šta je Šoškić javljao Vladi Srbije

Foto: Beta, Arhiva
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, gostujući u Vestima B92, izjavio da se mora ispitati ko je napravio gubitke u Agrobanci, kao i da će svi oni koji su ih napravili odgovarati.

"Ono što znam je da je sredinom prošle godine Agrobanka bila u plusu sedam miliona evra, a ispostavilo se da ima minus 300 miliona evra. Mora se utvrditi kako se stvorio uopšte minus, to se mora razrešiti", rekao je Dinkić.

On je naglasio da istražni organi treba da idu do kraja i ispitaju ko je odgovoran za gubitke od oko 300 miliona evra.

"Treba ispitati šta su prethodni guverner Dejan Šoškić i nadležna viceguvernerka Mira Erić Jović tada rekli vladi i da li su im na vreme rekli i da li su ih na vreme upozorili šta se dešava u Agrobanci", rekao je ministar Dinkić.

On očekuje da Narodna banka Srbije uradi ozbiljnu reviziju bankarskog sektora i zajedno sa ljudima iz Agencije za osiguranje depozita napravi plan za sanaciju banaka koje su u problemima.

Dinkić je istakao da za situaciju u Agrobanci treba da odgovaraju svi koji su napravili te gubitke, koje će sada nadoknađivati građani Srbije.

Prema njegovim rečima, on nije taj koji treba da utvrdi krivičnu odgovornost, već su za to zaduženi istražni i sudski organi. Dinkić je rekao i da je "potpuno nemoguće da se ne uoči takva stvar" i da treba videti ko je bio predstavnik države u tom preduzeću, odnosno šta je radila kontrola Narodne banke Srbije.

"Mislim i da je nekorektno da neko u toj banci dobije bonus od 600.000 evra u momentu kada je utvrđen minus od 300 miliona evra", kaže za B92 ministar finansija i privrede.

Narodna banka Srbije je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela nova Agrobanka, koju je osnovala Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

363 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: