Sveštenik Peranović ubio štićenika

Branislav Peranović, bivši upravnik centra Crna Reka, ubio je udarcem šipkom u glavu štićenika Centra za odvikavanje od droge u Jadarskoj Lešnici kod Loznice.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

07:42

Default images

Peranović, koji je upravnik tog centra, posumnjao je da je štićenik centra uneo drogu, zbog čega ga je udario u glavu i usmrtio na mestu, potvrđeno je za B92.

Ubistvo se dogodilo sinoć oko 22.20 časova u dvorištu centra, a Peranović (1958) je ubrzo uhapšen i uviđaj je u toku. Kako je za B92 rečeno, ubijen je Nebojša Zarubac (1973).

"Štićenik je preminuo u pomoćnoj kući koja je vlasništvo Branislava P. koji je osnivač i rukovodilac centra. U ovom trenutku postoji sumnja da između fizičke sile, fizičkog kažnjavanja kom je štićenik bio tamo izložen i njegove smrti postoji uzročna veza. Rezultate obdukcije ćemo dobiti danas", rekao je istražni sudija Boban Velisavljević za B92.

Peranoviću je određena mera zadržavanja do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo.

Episkop bački Irinej izjavio je za B92 da odgovornost za tragediju u Centru za lečenje zavisnosti u Joševi snose svi, pa i Srpska pravoslavna crkva.
"Ja smatram da, posredno, svi mi snosimo odgovornost i to moram da kažem pošteno, zato što nismo ozbiljno shvatilli šta jedan neuravnotežen čovek može da uradi", kaže on. Kako javlja reporter B92 sa lica mesta, u selu imaju samo reči hvale za sveštenike i kažu da uglavnom nisu imali problema sa njima. Naša ekipa je, međutim, imala problema sa Peranovićevom ćerkom i suprugom, koje su oterale reportera B92.

Kako nezvanično saznajemo, štićenici su u poslednje vreme u većem broju učestalo napuštali Centar za odvikavanje od droge. Oni se plaše da pričaju o tome iako više nisu u Centru.

Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine kada su objavljeni snimci prebijanja štićenika u centru Crna reka čiji je bio upravnik. Zbog toga mu je i suđeno, ali se na presudu još čeka. U međuvremenu, Peranović je sklonjen iz Crkve. On je najpre iznajmio kuću, koju je potom, kako nezvanično saznajemo, otkupio za 100.000 evra i u sklopu nje izgradio centar za lečenje narkomanije, koji se vodi na ime njegove supruge. Do tog objekta može se doći samo pešice ili terenskim vozilom.

Kako saznaje B92, uprkos nepotvrđenim spekulacijama, Peranović nije raščinjen i on je i dalje sveštenik SPC.

On je u početku negirao da je batine naredio, a onda je B92 ekskluzivno objavila snimak na kome se vidi Peranović kako tuče jednog mladića. Peranović je kasnije pokušavao da opravda batine kao terapeutske i neophodne za dobrobit štičćenika.
Štićenici ovog centra li i nekih centara u okolini Loznice koje je takođe vodio Peranović govorili su i za našu televiziju kako ne dobijaju nikakave lekove ni onda kada se razbole.

Sinod Srpske pravoslavne crkve ubrzo osudio je ponašanje sveštenika, a vladika Artemije je pozvao da centar rasformira. Peranović je ubrzo smenjen sa mesta upravnika, a Opštinsko tužilaštvo u Tutinu podnelo je optužnicu protiv njega za krivično delo mučenja i nasilja. Sud je dan po podizanju optužnice odlučio da Peranoviću nije potreban pritvor. Suđenje je krajem prošle godine završeno i čeka se presuda tutinskog suda.

U međuvremenu Peranović je samoinicijativno napustio manastir, a zatim je 2010. godine došao u Jadarsku Lešnicu, gde je postao upravnik centra za odvikavanje od bolesti zavisnosti “Sretenje".

"Nikad nisam prestao da se bavim spasavanjem duša onih koji su na svom životnom putu posrnuli. I posle hajke koja se vodila protiv mene, kad sam optuživan da sam batinaš i siledžija, nisam odustao od svoje misije", rekao je Peranović.

Nedavno je objavljeno da je Peranović bio i predavač jedne neakreditovane škole koja sebe naziva Univerzitetom prirodne medicine na predmetima lečenja zavisnosti.

B92 je od početka "slučaja Crna Reka" upozoravala na to da su institucije, crkva i država zakazali, a u serijalu (Re)Akcija postavljena su pitanja na koja mnogi nisu želeli da daju odgovor: koliki su bili prihodi čelnika u Crnoj Reci, da li je "Pravoslavno misionarski duhovno rehabilitacioni centar Crna Reka“ registrovan i za koju namenu, jesu li se zaposleni u njemu bavili nadrilekarstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

598 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: