Ugljanin mora na raport kod Vučića

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić pokreće sutra na sednici vlade u prisustvu ministra Ugljanina razgovor o postavljanju spomen-ploče Aćif-efendiji u Pazaru.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.08.2012.

09:56

Default images

Vučić se još nije sreo sa Ugljaninom tim povodom, a videće se verovatno sutra pre sednice vlade, rekao je za Betu izvor iz kabineta prvog potpredsednika vlade.

On će svakako tu temu otvoriti na sednici, rečeno je u kabinetu Vučića.

"Pres" je ranije danas objavio da će ministar Sulejman Ugljanin morati na raport kod potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića zbog spomen-ploče u čast nacističkom komandantu Aćif-efendiji.

Ministar bez portfelja bio je na postavljanju spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, a taj potez je osudio i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić.

Vučić je najavio da će razgovarati sa Ugljaninom o tome zbog čega je bio na toj ceremoniji i istakao da nije promenio mišljenje o ratnom zločincu Aćim-efendiji, koji je odgovoran za smrt 7.000 Srba.

Potpredsednik Vlade Vučić je i 2009. godine javno upozorio i osudio kada su navijači Fudbalskog kluba "Novi Pazar" na utakmici sa Crvenom zvezdom na tribinama istakli transparent "Stadion Aćif-efendija".

"Ni za jednu jotu nisam odustao, niti ću odustati od tog svog stava. I dalje ostajem pri svemu što sam rekao", naglasio je Vučić, koji je ranije pozvao i tužilaštvo da reaguje zbog transparenta.

Aćif-efendija je zloglasni nacistički komandant koji je 1945. osuđen i streljan zbog monstruoznih zločina i ubistva najmanje 7.000 Srba.

Ljajić je ocenio da je nedopustivo, neprihvatljivo i štetno prisustvo Ugljanina na postavljanju te spomen-ploče.

"Ovo je politički incident koji može da ima vrlo loše posledice, pre svega za Sandžak, jer je to etnički mešovita sredina. Problem je što sada može da se napravi spirala rehabilitacija onih koji nisu prihvatljivi za drugi narod, a to znači da se svi zajedno praktično vraćamo pet koraka unazad", kazao je Ljajić.

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je u subotu u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća.

SDA Sulejmana Ugljanina saopštila je da je Aćif-efendija bio "legitimni predstavnik Bošnjaka" koji bi trebalo da bude spomenut u istoriji tog naroda.

Prisustvovali su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević, zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj i drugi članovi veća.

Ugljanin nije odgovarao na pozive redakcije "Presa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: