Tabakovićeva novi guverner NBS

Jorgovanka Tabaković, kao jedini kandidat, imenovana je danas na mesto guvernera Narodne banke Srbije, na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2012.

00:42

Default images

Tabakovićeva je bila jedini kandidat, a nju je juče predložio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je predložio i da se o izboru raspravlja po hitnom postupku. Za izbor Tabakovićeve glasao je 131 poslanik, protiv su bila 34, uzdržanih nije bilo, jedan poslanik nije glasao od 166 prisutnih.

Tabakovićeva je po imenovanju na poziciju guvernera dala ekskluzivan intervju za televiziju B92.

Izboru je prethodila rasprava u kojoj je opozicija tvrdila da će Jorgovanka Tabaković biti produžena ruka vlade, a vlast poručivala da će ona raditi samostalno.

Iz SNS i NS su poručili da je Tabakovićeva "pravi čovek na pravom mestu", uporedivši je sa bivšim guvernerom Dragoslavom Avramovićem, dok iz opozicije traže da se izloži jasan plan rada NBS.

"Začuđen sam što nije našla za shodno da svojim kolegama poslanicima obrazloži viđenje monetarne politike i šta će biti njeni ciljevi. Ne postoji nijedna proceduralna smetnja da to uradi. To je loš početak", rekao je poslanik DS Dušan Petrović.
On je dodao da bi trebalo da se zna šta će nova guvernerka da uradi u pogledu visokih kamatnih stopa, kakva će biti monetarna politika, odbrana od inflacije i unapređenje sistema kontrole banaka, kao i to koliko će koštati hleb i koliko će vredeti dinar u odnosu na evro.

Poslanica Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da stavljanje drugog po značaju funkcionera vladajuće političke partije na čelo NBS znači da depolitizacije neće biti i da je namera nove vlasti da uspostavi potpuno partijsku državu.

"Vladajuća klika odlučila je da pod svoju punu kontrolu stavi najvažniju monetarnu instituciju", ukazala je Kolundžija.

Ona je dodala da je "ovo vid političkog nasilja" i da će dešavanja oko NBS usporiti napredovanje Srbije ka EU.

Kolundžija je izjavila da način na koji se bira novi guverner pokazuje da će postojati "snažna politička kontrola izvršne vlasti nad NBS". Upravo način na koji će biti izabrana Jorgovanka Tabaković za novog guvernera ukazuje na to da taj posao neće dobro da se obavlja, naglasila je Kolundžija i istakla da je Srbija zbog ovoga na korak dalje od demokratije.

"To je loša poruka i izaziva nesigurnost kod građana i kod investitora. Na taj način se šalje loša poruka o Srbiji", kazala je Kolundžija.

"Vladajuća većina je zloupotrebila svoj položaj kako bi uspostavila punu kontrolu izvršne vlasti nad nezavisnom institucijom, kakva je i centralna banka", rekla je ona.

Onaj ko će direktno sarađivati sa novom guvernerkom i eventualno pokušati da je kontroliše, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kaže da je najvažniji zadatak ozbiljnija kontrola bankarskog sektora kako bi on bio što sigurniji. Dinkić kaže da novog guvernera na početku mandata čeka veoma težak posao.

"S druge strane bolja koordinacija sa Vladom, ali u okviru nezavisne pozicije centralne banke pri sprovođenju monetarne politike. Šta to znači? To znači da centralna banka treba da bude nezavisna, treba da kritikuje vladu ukoliko sprovodi mere koje su na štetu makroekonomske stabilnosti, ali mora i da kordinira mere u istom pravcu što čine centralne banke svih zemalja i očekujem da to novoj guvernerki bude drugi po redu veoma važan zadatak.“

Socijalistička partija Srbije podržaće Jorgovanku Tabaković, pre svega zbog njene stručnosti, izjavio je u skupštini šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić.

"Argument za izbor je stručnost kandidatkinje, a poznajući je kao koleginicu, uveren sam da će umesto onoga što joj se spočitava, stručnost biti iznad politike", rekao je Ružić i naveo da nema sumnje da će Tabakovićeva dati svoj maksimum.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević odgovorio je da je Jorgovanka Tabaković stručnjak i da će biti nezavisna i više nego što je zakon na to obavezuje. "Kada govorimo o principu nezavisnosti, od koga treba da bude nezavisna, da li od građana? Ako to znači nezavisna od trenutne vlasti i njihovih interesa to podržavam, a ne da bude nezavisna od građana", rekao je Markićević.

On je uporedio Tabakovićevu sa nekadašnjim guvernerom Dragoslavom Avramovićem, koji je, prema njegovim rečima, bio popularan, jer je brzo radio.

"I sada je potrebno da se brzo radi, a biće vremena da je kritikujemo, mi iz NS je nećemo štedeti, jer ćemo sada sa punim uverenjem da je ona prava žena na pravom mestu glasati za nju", rekao je Markićević.

Predsednik Skupštine Srbije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović rekao je da je Tabakovićeva odličan ekonomski stručnjak i naglasio da je predlog za guvernera potekao od predsednika Republike koji nije stranačka ličnost.

"Podsećam, mi biramo novog guvernera, jer je stari podneo ostavku. Merljivi su jedino rezultati, a Tabakovićeva nikada neće biti bilo čija marioneta i u radu biće istinski samostalna", rekao je Stefanović, koji je istakao da će njeno prisustvo nedostajati parlamentu.
Tanjug
Poslanik DSS Miroslav Petković rekao je da, osim o biografiji, poslanici nisu imali priliku da čuju ništa o programu i ciljevima budućeg guvernera i ocenio da u raspravi ne očekuje odgovore njenih stranačkih kolega, već guvernera koji će voditi nezavisnu instituciju.

"Protiv Tabakovićeve kao ličnosti i kao ekonomskog stručnjaka nemamo ništa, kao ni protiv njene biografije, ali DSS nije podržala vladu i smatramo da će ona biti samo produžena ruka nove vlade", rekao je on.

Petković je postavio i mnoga pitanja novoj guvernerki, među kojima su i: kako procenjuje kurs dinara u budućnosti, koja je granica kada NBS neće moći da interveniše na tržištu, na koji način se obezbeđuje stabilnost cena, šta će budući guverner učiniti ukoliko dođe do povlačenja nekih stranih banaka, na koji način će sprovoditi kontrolu bankarskog sektora i kakav će biti odnos prema MMF.

"Verujem da danas nećemo dobiti odgovore na ova pitanja", rekao je on.
Jorgovanka Tabakoviæ (Tanjug)
Predstavnik poslaničke grupe LDP Žarko Korać rekao je da LDP ne može da podrži izbor Jorgovanke Tabaković jer je neprihvatljivo da bude predložen neki visoki stranački funkcioner.

"U Srbiji od 2000. nije bilo slučaja da visoki partijski funkcioner bude predložen za guvernera", kazao je Korać i naveo da se ne radi o ličnosti Tabakoviće i njenom poznavanju ekonomije, nego o principu.

Poslanici SPO-DHSS smatraju da sve ide ka tome da će se odluke donositi u interesu bogatih, sa kojima se nije razračunalo posle 5. oktobra 2000.

Na sajtu Skupštine Srbije objavljeno je pismo koje je Nikolić uputio predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću u kojem mu predlaže kandidata za mesto guvernera i uz koje je dostavio biografiju Tabakovićeve, kao i njenu saglasnost s kandidaturom.

Dosadašnji guverner Dejan Šoškić podneo je ostavku u četvrtak, 2. avgusta, navodeći da izmene zakona o NBS ugrožavaju rad te finansijske institucije.

Skupština Srbije je u subotu usvojila izmene Zakona o NBS, kojim je predviđeno da guvernera centralne banke, na predlog predsednika, kao i druge funkcionere NBS bira i razrešava parlament i da se njihov izbor vrši roku od 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: