"U Vojvodini stvoren front otpora"

Novi Sad -- Bivši funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević kaže da će nakon odluke USS da ospori pojedine nadležnosti Vojvodine, u pokrajini biti stvoren "front otpora".

Izvor: Beta
Podeli

"Očekujem stvaranje fronta otpora u kojem će učestvovati i političke i kulturne institucije Vojvodine, različite stranke i civilni sektor. A uveren sam i da će sve biti više nego dramatično čupavo, ali Vojvodine će biti onoliko koliko bude borbe za nju", rekao je Berisavljević u intervjuu za informativni portal Autonomija.

Ocenio je da na političkoj sceni postoje značajni pomaci, koji ukazuju na to da će autonomistička grupacija u budućnosti jačati.

"Ove odluke Ustavnog suda nisu nimalo slučajne, one su zapravo dugo pripremane za slučaj da izbore dobiju ove političke snage koje su ih na nesreću i dobile. To je veoma plitkoumna politika, koja ne računa kakve će posledice proizvesti", kazao je Berisavljević.

Prema njegovim rečima, to je ista politika "memorandumske Srbije" iz devedesetih, odnosno politika koja samo hoće onog drugog da "baci na kolena".

"Ona samo udara i onda joj se to vrati kao opasni bumerang. Tako se završio udar na Jugoslaviju, na Kosovo...", naveo je on.

Ponovio je da Srbija treba da se organizuje kao složena federalna država, sastavljena od "Republike Srbije" i "Republike Vojvodine", a Vojvodini se mora priznati politički subjektivitet.

"Ta platforma nije separatistička, već predlog koji ima svest o tome da je Srbija interes naroda u Vojvodini i da nam treba drugačija Srbija a ne odlazak Vojvodine iz Srbije", poručio je Berisavljević.

On je ustvrdio da su secesionističke tendencije u Vojvodini sada u porastu, ali je ocenio da te tendencije nemaju istorijsku šansu.

Berisavljević je još rekao da se "vojvođansko pitanje" već internacionalizuje i da je to neizbežno.

Živan Berisavljević bio je na čelu Saveza komunista u Vojvodini i ambasador SFRJ u Londonu. Smenjen je u takozvanoj jogurt revoluciji 1988. godine, kada je Miloševićev režim ukinuo široku autonomiju Vojvodine.

strana 1 od 110 idi na stranu