Usvojene izmene Zakona o NBS

Poslanici usvojili Zakon o izmenama i dopunama zakona o NBS i izabrali Sašu Jankovića za ombudsmana. Stefanović: Sledeće nedelje sednica o novom guverneru.

Izvor: B92

Subota, 04.08.2012.

09:21

Default images

Demokrate su tokom rasprave upozorile da zakon direktno politizuje centralnu banku.

Za izmene zakona glasalo je 139 prisutnih poslanika, a protiv njih je bilo 39. Skupštinski odbor je prethodno prihvatio amandmane kojima je zatraženo brisanje člana 18 koji je predviđao mogućnost indirektnog kreditiranja države kupovinom hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu.

Poslanici opozicije danas su u raspravi o amandmanima ocenili da će se na NBS, posle usvajanja izmena Zakona o centralnoj banci, preslikati "partijska slika" stranaka vladajuće koalicije, kao i da će u centralnu banku biti uvedeno dvovlašće zbog osnivanja Uprave za nadzor finansijskih institucija.

Poslanici Demokarste stranke naveli su da su se funkcionerka Jorgovanka Tabaković i lider Ujedinjenih regiona Srbije i ministar za finansije i privredu Mlađan Dinkić dogovorili da Tabaković bude guverner, a da direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama bude iz URS. "Čujemo da guverner treba da bude visoki funkcioner najveće političke partije u parlamentu. U uporednom pravu to je trenutno na Kubi i u Severnoj Koreji, da su članovi politbiroa i na čelu narodnih banaka. Od ponedeljka to će biti i u Srbiji, zemlji koja treba da postane članica EU", kazao je poslanik DS Janko Veselinović tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o NBS.

On je ocenio da je to partizacija na najgori mogući način. Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović je rekao da nije dobro da visoki funkcioner stranke bude guverner.

"Videli smo to i juče imenovanjem Aleksandra Vučića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Sada ćemo i guvernera imati iz tog miljea", naveo je on.

Mićunović smatra da i posle usvajanja amandmana na izmene i dopune zakona o NBS ostaju nedoumice i da će vlast preko Uprave za kontrolu kontrolisati guvernera i imati dvostruku vlast u centralnoj banci.

On je rekao da je vladajuća većina pod pritiskom opozicije, međunarodne zajednice i finansijskih institucija amandmanom napravila izmene u zakonu o NBS, ali da to nije ukinulo prostor za poništavanje vladavine prava i uvođenje arbitrarnosti vlasti.

"Ovo bi trebalo na vreme da skrene pažnju novoj vlasti da se okane iluzija da sve može, sve zna i sve sme, jer to ni zemlje jače od nas ne mogu", rekao je Mićunović i dodao da, ukoliko vlast želi da ide u EU i očekuje kredite i investicije, treba da se ponaša civilizovano i bez želje za apsolutnu vlast.

Poslanik SNS Veroljub Arsić, koji je predstavnik predlagača izmena zakona, poručio je Veselinoviću da vladajuća koalicija planira i želi da bude bolja od prethodne vlasti i da namerava da najbolje ljude iz struke postavlja na najodgovornije funkcije u državnim organima.

"Ko god da je guverner nije izmešten iz pravnog sistema i izopšten iz nadzora Skupštine i on poslanicima odgovara za rad NBS", kazao je Arsić odgovarajući na primedbe opozicije.

Na navode Arsića da je jedan od viceguvernera i Diana Dragutinović, koja je bila ministarka finansija u vladi DS, Janko Veselinović je kazao da Dragutinovićeva nije član stranke.
Foto: Tanjug
U raspravu se potom uključio i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je rekao da će funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković biti predložena i izabrana za novog guvernera i da ne vidi razlog zašto se to krije.

"Jorgovanka (Tabaković) nema negativnu etiketu pa da se predlagači boje da kažu da će ona biti novi guverner", rekao je Marković novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, jasno je da je izbor guvernera političko pitanje i da to ne treba kriti. Poslanik DS Dušan Petrović izjavio je da su nakon usvajanja amandmana DS građani zaštićeni, jer centralna banka neće moći da koristi devizne rezerve. On je novinarima u parlamentu rekao i da izmene i dopune zakona o NBS ne bi ni bile u parlamentu da Dejan Šoškić nije u četvrtak podneo ostavku na funkciju guvernera.

"Građani su zaštićeni. NBS neće moći da koristi devizne rezerve. Važno je da su zaštićeni štedni ulozi građana, a ko je pobedio ili izgubio manje je važno", kazao je Petrović odgovarajući na pitanje da li se DS oseća kao pobednik nakon što je usvojen njihov amandan.

Poslanica DS Ljiljana Lučić navela je da su se Jorgovanka Tabaković i lider Ujedinjenih regiona Srbije i ministar za finansije i privredu Mlađan Dinkić dogovorili ko će biti guverner, a ko direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama.

"Slutim da će direktor Uprave biti iz Dinkićeve partije", kazala je Lučićeva.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić je, povodom spekulacija da će novi guverner NBS biti Jorgovanka Tabaković, istakao da će URS nastaviti borbu protiv partokratije, ali i da od partnera neće tražiti ono na šta se nisu obavezali.

"Dok u Narodnu skupštinu zvanično ne stigne predlog za guvernera, bespredmetno je diskutovati o imenima", rekao je on.
Foto: Tanjug
Ilić je izjavio da je dobro što je amandmanom izbrisan član 18 predloga izmena Zakona o NBS, kojim se ostavljala mogućnost korišćenja deviznih rezervi za kupovinu hartija od vrednosti, a koje bi emitovale država, lokalne samouprave ili javna preduzeća.

"Dobro je što više nema tog člana jer se njegovim brisanjem otklanja svaka mogućnost da se devizne rezerve koriste mimo onoga što propisuje zakon", rekao je on i dodao da je iskustvo iz devedesetih takođe pokazalo da je dobro što je taj član izbrisan.

U raspravi su se i poslanici Liberalnodemokratske partije usprotivili nameri vladajuće koalicije da mesto guvernera izabere visokog funkcionera SNS.

Skupštinski Odbor za finansije u petak nije prihvatio većinu od ukupno 49 amandmana na izmene Zakona o NBS. Odbor je prihvatio tri amandmana koje je dostavila opozicija i dva koje je naknadno predložio sam Odbor.

Jedan od amandmana koji je prihvaćen predviđa da se guverner, viceguverner i direktor Uprave za nadzor biraju u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: