Smanjuje se broj dojene dece

Beograd -- U Srbiji se smanjuje broj dece koja se u prvih šest meseci hrane samo majčinim mlekom, naveo je UNICEF povodom 20. godišnjice Nedelje dojenja.

Izvor: Beta
Podeli

UNICEF je ukazao i na problem "agresivnog reklamiranja veštačke hrane".

Kako je navedeno na sajtu UNICEF-a za Srbiju, prema najnovijem istraživanju, svega 13,7 odsto beba u Srbiji je isključivo dojeno.

Uprkos nedvosmislenim dokazima o dobrobiti dojenja za dete, majku i zajednicu, stopa dojenja na globalnom nivou porasla je od 1995. do 2010. godine sa 32 na svega 39 odsto.

"Ako bi dojenje bilo efikasnije promovisano i ako bi žene bile zaštićene od agresivnog reklamiranja zamena za majčino mleko, videli bismo više dece koja preživljavaju i napreduju, sa nižim stopama bolesti i neuhranjenosti", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

UNICEF je istakao da podržavanjem dojenja zemlje u razvoju mogu svake godine da spreče smrt miliona dece mlađe od pet godina.

Kako se ukazuje, prepreke na putu ka unapređenju dojenja su i neetične marketinške kampanje kojima proizvođači promovišu veštačku hranu za bebe.

Problem predstavljaju i slabe nacionalne politike i zakoni koji ne podržavaju porodiljsko odsustvo, kao i nedovoljno poznavanje svih rizika kojima je izložena beba koju majka ne doji.

Rizik za smrt bebe u prvih šest meseci je 14 puta veća kod nedojene, nego kod dece koja se hrane isključivo majčinim mlekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu