Skupštinska sednica o NBS

Beograd -- Skupština Srbije razmatra Predlog izmene Zakona o NBS, a raspravljaće se i o ponovnom izboru Saše Jankovića za zaštitnika građana.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Sednica je počela potvrđivanjem mandata novim poslanicima koji su zamenili one koji su imenovani na druge funkcije.

Poslanici opozicije smatraju da vladajuća koalicija predlaže izmene Zakona o NBS samo da bi smenila guvernera Dejana Šoškića, četiri godine pre isteka mandata na koji je izabran.

Opozicija je negodovala što je izmene zakona dobila tek juče a danas već počinje rasprava i najavila je podnošenje amandmana.

Srpska napredna stranka (SNS), koja je deo vladajuće koalicije, zatražila je juče da nadležni ispitaju tačnost informacije da je NBS oštećena za više od 300 miliona evra zbog mahinacija rukovodstva NBS sa guvernerom Šoškićem na čelu.

SNS je saopštio da bi bilo dobro kada bi guverner Šoškić naveo sa kojim je to tajkunima imao kontakte kada je, navodno, od njega traženo da deo deviznih rezervi Srbije upotrebi za finansiranje njihovih poslovnih poduhvata, o čemu je, kako se navodi, sam govorio.

SNS smatra da treba istražiti sve što je NBS radila i, ako se ustanovi bilo kakva neregularnost, pozvati krivce na odgovornost.

Poslanik opozicione Demokratske stranke (DS) Božidar Đelić juče je rekao da su predložene izmene Zakona o NBS "samo politički pamflet" čiji je cilj "politička seča onih koji nisu po volji režima".

Đelić je upitao "kako govoriti o departizaciji, kada na čelo NBS treba da dođe visoki funkcioner stranke na vlasti koji je bio i kandidat za premijera".

Poslanik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović kazao je juče da postoji mnogo razloga za smenu guvernera Šoškića, ali da to ne treba da bude politička odluka i da nije dobro rešenje da mandat guverenera prestane po sili zakona posle 90 dana od promene zakona.

SPO i LDP su protiv zakona.

Liberalnodemokratska partija (LDP) se protivi nameri vlasti da smeni guvernera Šoškića i smatra da se predloženim izmenama Zakona o NBS daju nedopustivo veliki i direktan uticaj izvršne vlasti na tu nezavisnu instituciju.

"Ne razumem zašto se guverner smenjuje najpre preko novina, a onda predlogom zakona, na brzinu, bez ikakve ozbiljne rasprave, uz revolucionarnu žurbu koja je opasna", kazao je juče poslanik LDP Bojan Đurić.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović rekao je juče da su izmene Zakona o NBS "uvod u smenu" guvernera Šoškića i atak na nezavisnost NBS.

U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je veoma realno da epilog današnje sednice Skupštine Srbije bude smena guvernera Narodne banke Dejana Šoškića.

- Bivša guvernerka Narodne banke Kori Udovički kaže da će novi zakon potpuno uništiti nezavisnost NBS i ugroziti put Srbije ka EU.

Sadašnjeg guvernera Dejana Šoškića Skupština je imenovala 28. jula 2010. godine, posle izmena Zakona o NBS, a na predlog tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Mandat guvernera je šest godina.

SNS je navela da se iza "neprihvatljivih i licemernih ocena" DS o tome da će izmene Zakona o NBS urušiti finansijski sistem i dovesti do nestabilnosti kursa, krije "borba za zadržavanje privilegija za nekolicinu ljudi bivšeg režima".

Izmenama Zakona o NBS koje je predložilo 105 poslanika vladajuće koalicije, predviđeno je da novi funkcioneri centralne banke budu izabrani 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaće tu dužnost do izbora novih funkcionera.

Ključne novine u zakonu o centralnoj banci biće, kako je predloženo, povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Utvrđivanje i donošenje strategije upravljanja deviznim rezervama odvaja se od vođenja politike deviznih rezervi, predviđeno je novim rešenjima.

Novim predlogom zakona precizira se i mogućnost indirektnog kreditiranja države i drugih političko-teritorijalnih entiteta, kroz kupovinu hartija od vrednosti na sekundarnom tržištu, dok zabrana direktnog kreditiranja ostaje.

Politika

Usvojene izmene zakona

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o vanparničnom postupku i odložila primenu Zakona o javnom beležništvu za 1. mart 2013. godine.

Politika petak 31.08. 17:45 Komentara: 0

Vraća se i Utisak nedelje

Beograd -- Posle letnje pauze na program TV B92 vraća se i Utisak nedelje. Gosti Olje Bećković u nedelju uveče biće Teofil Pančić, Đorđe Vukadinović i Nebojša Krstić.

Politika petak 31.08. 14:12 Komentara: 15
strana 1 od 110 idi na stranu