Diković: Tragedija moja odgovornost

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković kaže da je on odgovoran za to što su u eksploziji zaostale kasetne bombe poginula dva pripadnika VS.

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2012.

16:23

Default images

Aleksandar Vučić i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković stigli su oko 14:30 na Kopaonik.

"Odgovoran sam ja, i zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost", rekao je Diković na konferenciji za novinare u vojnom objektu na Kopaoniku, dodajući da su poginuli "radili u takvim uslovima i izvršavali zadatke".

Ministar odbrane Aleksandar Vučić je rekao da će razgovarati sa načelnikom Generalštaba o tome.

Vučić je rekao da su danas vojnici poginuli od kasetnih bombi koje su bačene "u vreme zločina koji je učinjen nad narodom Srbije" i istakao da je već naredio istragu.

Vučić je rekao da će istraga utvrditi uzrok pogibije.

"Ovo je veliki gubitak za našu vojsku i našu zemlju, jer je reč o vrhunskim pirotehničarima i ja sam već izdao naredbu da se sprovede kompletna istraga o izrocima smrti", rekao je Vučić.

On je dodao da su Slaviša Marković i Nebojša Milić bili na planiranom zadatku, kao i da je reč o profesionalcima koji su imali iskustva u tom poslu.

Vučić je primetio da su vojnici stradali od kasetne bombe bačene u vreme NATO bombardovanja 1999. godine i to na dan godišnjice kada je potpisana Konvencija o zabrani upotrebe kasetnih bombi.
Dikoviæ i Vuèiæ su danas popodne otišli na mesto nesreæe (Tanjug)
On je naglasio da će VS u narednom periodu raditi na poboljšanju položaja pirotehničara i dodao da će sa načelnikom Generalštaba Dikovićem danas obići porodice stradalih u Prokuplju i izjaviti im saučešće.

Na pitanje da li će biti nastavljeno razminiravanje na Kopaoniku, Vučić je rekao da će vojska izvršiti svoj zadatak. On je naglasio da ne može okriviti nikoga iz prošle vlade zbog potpisivanja naredbe između vojske i Agencije za kontrolu letenja o deaktiviranju minskih sredstava.

"Ovo je planirano dejstvo i ovo je naredba koju bi svako potpisao", kazao je Vučić.

Kako je ranije potvrđeno za B92, ministar odbrane je odmah prekinuo sve planirane aktivnosti i helikopterom se uputio na mesto tragedije, koje su pripadnici Vojske Srbije potpuno blokirali i započeli istragu.

Vučić i Diković su na Kopaonik stigli helikopterom Vojske Srbije.

Dva vojnika Vojske Srbije poginula su danas na Kopaoniku priliko deminiranja kasetnih bombi zaostalih od NATO bombardovanja Srbije 1999.

Nikolić i Dačić izrazili saučešće

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas izraze saučešća porodicama dva podoficira Vojske Srbije koji su danas poginuli na Kopaoniku od eksplozije kasetne bombe.

Predsednik Nikolić je zatrazio sprovođenje hitne istrage da se takve nesreće ne bi ponovile, rečeno je agenciji Beta u Pres-službi predsednika.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je telegrame saučešća porodicama podoficira Vojske Srbije Nebojše Milića i Slaviše Markovića.

"Primite izraze najdubljeg saučešća zbog velike tragedije i nenadoknadivog gubitka", navodi se u telegramu saučešća koje je porodicama poginulih podoficira uputio premijer Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: