SNS: Licemeran napad na Zakon o NBS

Licemerne su ocene bivšeg režima da će izmena zakona o NBS dovesti do urušavanja finansijskog sistema i nestabilnog kursa, navela je u saopštenju SNS.

Izvor: B92

Sreda, 01.08.2012.

17:31

Default images

Navodi se da je upravo "kriminalna ekonomska, monetarna i fiskalna politika, koja je vođena za vreme režima Demokratske stranke, doprinela ogromnim problemima u kojima se Srbija danas nalazi".

"Groteskno zvuči kada se zbog izmena Zakona o Narodnoj banci tobože brinu oni koji su u prethodne četiri godine zarad ličnih interesa upropastili srpsku privredu, a iza svega se, u stvari, krije borba za zadržavanje privilegija za nekolicinu ljudi bivšeg režima", navodi se u saopšenju SNS.

Ova stranka zahteva da nadležni državni organi ispitaju tačnost informacije da je Narodna banka Srbije oštećena za preko 300.000.000 evra, zahvaljujući mahinacijama rukovodstva Narodne banke, sa guvernerom Dejanom Šoškićem na čelu.

"Isto tako, bilo bi dobro kada bi guverner Šoškić naveo sa kojim je to tajkunima imao kontakte, kada je, navodno, od njega traženo da deo deviznih rezervi Republike Srbije upotrebi za finansiranje njihovih poslovnih poduhvata, o čemu je sam govorio. Zbog toga, Srpska napredna stranka smatra da treba istražiti sve što je Narodna banka Srbije radila u prethodnom periodu i, ukoliko se ustanovi bilo kakva neregularnost, krivce pozvati na odgovornost", navodi se u saopštenju SNS.

U Skupštinu je stigao Predlog izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojima se menja procedura prestanka funkcije guvernera Dejana Šoškića.

Podsetimo, smena guvernera prethodnih dana jedna je od glavnih tema medija u Srbiji. Protiv njegove smene je napisano i pismo više organizacija nevladinog sektora i istaknutih pojedinaca, koji su zatražili od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

Inače, aktuelni guverner je za najnoviji broj nedeljnika NIN izjavio da iza njegove smene stoje neki domaći privrednici. U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića.

Reakciju evropskih zvaničnika ranije je najavio i funkcioner DS Božidar Đelić, koji je najavljene izmene nazvao "političkim pamfletom" i "korakom unazad".

Dok DSS smatra da postoji mnogo razloga za smenu Šoškića, LDP i SPO su se izjasnili da će glasati protiv Zakona o NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: