Oštra reakcija Brisela zbog Šoškića

Brisel -- U Briselu sa zabrinutošću gledaju na najavljenu smenu guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, rečeno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Veoma pažljivo pratimo situaciju u vezi sa najavljenim izmenama zakona i smenom guvernera i može se reći da smo zabrinuti", rekao je izveštaču Tanjuga funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je rekao da će Komisija zvanično reagovati "i to veoma oštro" ukoliko Skupština Srbije sutra usvoji izmene Zakona o Centralnoj banci koje je Vlada predložila.

Najavljenim izmenama se skupštinskoj većini omogućava da direktno smenjuje i postavlja guvernera i viceguvernera Centralne banke.

U EU, međutim, ovo vide kao pokušaj stavljanja centralne banke pod direktnu političku kontrolu, što je suprotno temeljnim evropskim poveljama i zakonima.

Koliko se u EU ozbiljno shvata nezavisnost centralnih banaka od političkih vlasti videlo se nedavno na primeru Mađarske, kada je vlada premijera Viktora Orbana morala pod pritiskom Brisela da poništi sličnu odluku u vezi sa smenom guvernera tamošnje centralne banke.

Reakciju evropskih zvaničnika ranije je najavio i funkcioner DS Božidar Đelić, koji je najavljene izmene nazvao "političkim pamfletom" i "korakom unazad".

strana 1 od 110 idi na stranu