Đelić: EU će reagovati zbog Šoškića

Funkcioner DS Božidar Đelić kaže da su predložene izmene Zakona o NBS "politički pamflet, čiji je cilj politička smena guvernera Šoškića i viceguvernera".

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.08.2012.

13:57

Default images

Đelić je rekao da izmene predstavljaju "veliki korak unazad za Srbiju" i da mogu ugroziti stanje deviznih rezervi, kao i kreditni rejting naše zemlje. On je u izjavi za Tanjug rekao da su izmene napravljene zbog toga što "guverner i njegovi saradnici nisu po volji novom režimu".

Đelić smatra da su predložene izmene "antievropskog karaktera" i tvrdi da "treba očekivati reakciju EU, kao i Evropske centralne banke".

"Jedini cilj tih izmena je da se NBS stavi pod kontrolu, suprotno onome što je njena pozicija u našem ustavu", ocenio je on.

Prema rečima Đelića, sužavaju se prava guvernera i Saveta NBS, a kao primer on navodi uvođenje funkcije direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, koji bi trebalo da ima stručnu ulogu, a biće direktno izabran u Skupštini "pod kontrolom političara, a ne na predlog guvernera ka Savetu NBS, kao što je to bio slučaj ranije".

"Posle političke seče službenika prošle nedelje, ovo je drugi korak u politizaciji celog našeg sistema. Veoma smo daleko od departizacije, jer kako inače videti dolazak na čelo NBS, kandidatkinje za mesto premijera stranke na vlasti Jorgovanke Tabaković?", rekao je Đelić.

Predlog izmena Zakona o NBS, kojim je predviđeno da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira Skupština Srbije, stigao je u parlament, a predlagač je grupa od 105 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: