Stigao zakon za smenu guvernera

Beograd -- U Skupštinu stigao Predlog izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojima se menja procedura prestanka funkcije guvernera Dejana Šoškića.

Izvor: B92, Beta
Podeli

O smeni glavnog čoveka NBS parlament će raspravljati već sutra, a ovim izmenama je predviđeno da novi funkcioneri NBS budu izabrani 90 dana od stupanja novog zakona na snagu.

Prema pisanju medija, izmene zakona pripremila je SNS, a šefica poslaničke grupe te stranke Jorgovanka Tabaković, za koju se govorilo da će biti nova guvernerka, o tome nije želela da govori.

Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, objavljenom na sajtu Skupštine Srbije, sadašnji guverner, viceguverneri i članovi Saveta NBS obavljaće tu dužnost do izbora novih funkcionera.

Ključne novine u zakonu o centralnoj banci biće, kako je predloženo, povećanje nadzora Skupštine nad NBS i izbor svih funkcionera centralne banke u parlamentu, kao i formiranje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS.

Prema važećem Zakonu o NBS, koji je u primeni od jula 2010. godine, smena guvernera je praktično nemoguća, jer njegovu smenu može da predloži Savet guvernera NBS, o čemu odlučuje skupštinski Odbor za finansije, a potom i Skupština.

Podsetimo, smena guvernera prethodnih dana jedna je od glavnih tema medija u Srbiji. Protiv njegove smene je napisano i pismo više organizacija nevladinog sektora i istaknutih pojedinaca, koji su zatražili od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

Inače, aktuelni guverner je za najnoviji broj nedeljnika NIN izjavio da iza njegove smene stoje neki domaći provrednici.

U obrazloženju novog zakona istaknuto je da se njime ne narušava samostalnost i nezavisnost centralne banke, već se poboljšava kontrola poslovanja finansijskih institucija, povećava odgovornost organa i delimično ograničavaju i preciziraju ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora NBS.

Direktora Uprave za nadzor bira Skupština i on će biti član Izvršnog odbora, koji čine i guverner i viceguverneri. Mandat guvernera i viceguvernera i direktora Uprave je po šest godina.

Proširene su nadležnosti Saveta NBS, izmenjen je mandat članova Saveta tako da traje pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora. Ograničene su naknade po prestanku mandata funkcionera NBS, precizirana je zabrana kreditiranja države, regulisana interna revizija i propisani su prekršaji i zaštine mere za nepoštovanje zabrana.

Naknade nakon prestanka funkcije članova rukovodstva NBS biće u iznosu 80 odsto poslednje isplaćene zarade, do zasnivanja radnog odnosa, a najduže šest meseci od prestanka funkcije.

Umesto jednogodišnjeg izveštavanja Narodne skupštine o radu centralne banke, uvedeno šestomesečno izveštavanje.

Predloženo je da se zakon donese po hitnom postupku "usled okolnosti koje nisu mogle unapred da se predvide, a njegovim nedonošenjem
onemogućlo bi se da Narodna banka Srbije nesmetano radi, ostvaruje ciljeve i obavlja funkcije utvrdjene zakonom, što može dovesti do štetnih posledica."

strana 1 od 110 idi na stranu