Milanka: Bogoljub se uskoro vraća

Potpredsednica Pokreta Snaga Srbije Milanka Karić kaže da očekuje da se njen suprug Bogoljub Karić uskoro vrati u Srbiju i da njegov slučaj reši pravosuđe.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 01.08.2012.

00:41

Default images

"Očekujem da će se Bogoljub sada vratiti. Na njegov povratak čekam već sedam godina. Za to se borim tolike godine", rekla je za "Pres" Milanka Karić, koja je narodna poslanica u novom sazivu Skupštine Srbije.

Na pitanje da li očekuje pomoć od nove Vlade Srbije, Karićeva je rekla da očekuje da se slučaj njenog supruga reši pred srpskim pravosuđem.

"Tražimo samo da dobijemo priliku da kažemo istinu, a ne da se protiv Bogoljuba vodi politički proces. Ne očeklujem nikakve protekcije, osim da svi rade svoj posao", rekla je Karićeva.

Ona očekuje da se ceo slučaj Bogoljuba Karića preispita, što, kako je rekla "uostalom traži i Evropska komisija". Karićeva takođe očekuje da se uskoro sa prodaje "Mobtela" skine oznaka državne tajne, ali je ukazala da ta odluka ne zavisi od nje ili od koalicionih partnera SNS.

"Za skidanje informacije o poverljivosti nadležan je parlament. Ukoliko oni odluče da skinu tu oznaku, mnoge stvari će biti jasnije. Nadam se da će to biti urađeno, kao što se nadam da će Bogoljub imati priliku da kaže istinu i da će se rešiti naš slučaj", istakla je Karićeva.

Upitana da li je razgovarala sa suprugom o novoj vladi, odgovorila je odrečno.

"Nismo se čuli od kako je Vlada Srbije izabrana, ne znam kakvi su njegovi utisci. Sigurno ćemo pričati i o vladi i svemu ostalom što se dešava u Srbiji", rekla je Milanka Karić.

Optužnica protiv Bogoljuba Karića i još 15 osoba, zbog zloupotrebe službenog položaja u „Mobtelu“, podignuta je u septembru 2010. Oni se terete da su, kroz suvlasništvo u tom preduzeću, oštetili državu za više od 60 miliona evra. Međutim, istraga o Mobtelu pokrenuta je još 2006, kada je Karić i napustio Srbiju. Iste godine raspisana je i poternica za njim. Ta poternica je još na snazi.

"Sve međunarodne poternice mi raspisujemo po naredbama sudova, iste obustavljamo po naredbama sudova. Da li će neko biti lišen slobode ili ne, po raspisanoj međunarodnoj poternici odlučuje sud, a ne policija, a postupak isključivo po nalogu suda", kaže direktor policije Milorad Veljović.

Bogoljub Karić i članovi njegove familije potvrdili su da je ovaj poznati biznismen najčešće u Rusiji i u nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a. O njegovom povratku se više puta spekulisalo. Dvoje članova familije Karić, Milanka i Dragoljub, sada su poslanici vladajuće koalcijie u Parlamentu Srbije.

Dragoljub Karić: Bogoljub je politički optuženik

S druge strane, zamenik predsednika PSS Dragomir Karić nije mogao da kaže kada i da li će se njegov brat Bogoljub, optužen za zloupotrebu službenog položaja, vratiti u Srbiju. Umesto toga, on je rekao da je uveren da će nova vlast u vezi s tim slučajem raditi po zakonu.

On je ponovio da je njegov brat Bogoljub "politički optuženik" i da mu za vreme prethodne vlasti "nije bilo dozvoljno da se brani pred sudom od optužbi da je oštetio državu".


Karić je izjavio da očekuje da će se prema njegovom bratu Bogoljubu ubuduće postupati po zakonu, te da on nije dužan da dokazuje da je nevin.

Karić je izjavio novinarima da veruje da će novi ministar pravde dovesti pravosuđe u red i da će se u slučaju njegovog brata Bogoljuba postupiti po rezoluciji Evropskog parlamenta, koja je obavezujuća za Srbiju i koja podrazumeva ukidanje člana 359.

Ukidanjem tog člana, koji su, kako je rekao, gurali "prethodnici - od ministarke i državnog sekretara pa dalje", neće biti moguće u budućnosti da se bilo ko, uključujući biznismene, "reketira" tako što će se protiv njega podići optužnica ili tako što će ga okriviti za nešto što ne postoji.

Na pitanje o slučaju njegovog brata, Dragomir je zatražio da se poštuju zakon i pravosuđe i da svi građani budu isti pred svim organima države, da ni za koga nema "posebne pravde ili nepravde, telefonskog poziva".

"On nije mogao da dođe da se brani, on je proteran iz čisto političkih razloga. Da je mogao da se brani on bi došao. Pa to nigde na svetu nema da Bogoljub dokazuje da je nevin. Neka sud dokaže da je kriv", rekao je Dragomir i izrazio očekivanje da će postupak protiv Bogoljuba biti "po zakonu, pravu i pravdi".

Podsetimo, Bogoljub Karić je optužen da je oštetio državu za više od 60 miliona evra kroz suvlasništvo u telekomunikacionoj kompaniji
"Mobtel". U bekstvu je od 2006. godine i za njim je, preko Interpola, raspisana hitna, "crvena poternica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

222 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: