Paneta:Nema govora o napadu na Iran

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta demantovao je medijske izveštaje po kojima će tokom kratke posete Izraelu razgovarati o mogućem vojnom napadu na Iran.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2012.

22:46

Default images

Neposredno pred polazak u Izrael, Paneta je izjavio da će razgovarati "o različitim nepredvidivim situacijama" ali ne i o specifičnim vojnim planovima, prenosi Rojters. "Smatram da je pogrešno reći da ćemo razgovarati o mogućim planovima napada. Razgovaraćemo o različitim nepredvidivim situacijama i o načinu odgovora na njih", rekao je Paneta.

Na pitanje da li to podrazumeva i vojne opcije, Paneta je odgovorio: "Očigledno je da nastavljamo da radimo na različitim opcijama u toj oblasti, ali razgovori koje ću voditi u Izraelu su više o tome koja je pretnja sa kojom se suočavamo".

Pokušaćemo, takodje, da podelimo obaveštajne podatke i druge informacije o toj pretnji, dodao je on.

Zapadne sile veruju da Iran pokušava da napravi atomsku bombu a Izrael je nekoliko puta saopštio da bi mogao da upotrebi silu da bi zaustavio taj nuklearni program, podseća britanska agencija.

Paneta je u Kairo doputovao iz Tunisa a iz Kaira je večeras otputovao u Izrael gde treba da razgovara sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, predsednikom Šimonom Peresom i ministrom odbrane Ehudom Barakom, a svoju turneju završava u četvrtak kratkom posetom Jordanu.

Netanijahu: Treba da odlučimo da li napadamo Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da tek treba da donese odluku da li da se napadnu ili ne iranska nukearna postrojenja.

Netanijahu je u intervjuu za drugi kanal izraelske televizije rekao da "Izrael ne može da računa ni na koga drugog" kada se radi o iranskoj pretnji.

Tokom intervjua od izraelskog premijera je zatraženo da komentariše izveštaje da se vrh izraelske armije, koju predvodi Beni Ganc, protivi jednostranom izraelskom udaru na Iran.

Netanijahu je takvo izveštavanje označio neodgovornim.

On je podsetio da su se, kada je bivši izraelski premijer Menahem Begin odlučio da napadne nuklearni reaktor u Iraku 1981. godine, tadašnji šef Mosada Jicak Hofi i direktor vojne obaveštajne službe Jehošua Saguj takodje protivili napadu.

"U Izraelu politički krugovi donese odluke i operativni krugovi ih sprovode", kazao je Netanijahu.

Intervjuu je inicirala premijerova kancelarija i pozvala predstavnike četiri velika televizijska kanala. Svaki novinar imao je na raspolaganju 15 minuta sa premijerom i Netanijahuovi savetnici su uslovili intervju zahtevom da se emetuje ceo ili da se ne emituje, prenosi izraelski list "Haarec".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: