Smena generala zbog plišanih meda

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je smenio dvojicu generala i ukorio nekoliko zvaničnika jer nisu sprečili inostrani avion da baci plišane medvediće.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

22:21

Default images

Na medvedima je bio poziv na protest zbog kršenja ljudskih prava.

Komanda Ratnog vazduhoplovstva je najpre negirala izveštaje medija o tome da je mali avion doleteo iz Litvanije i ilegalno ušao u vazdušni prostor Belorusije da bi bacio medvediće na koje su bili privezani pozivi na poštovanje prava čoveka i sloboda u toj zemlji.

Pošto je na Internetu objavljen video-snimak aviona kako 4. jula leti iznad jednog beloruskog grada, beloruske vlasti su konačno ipak počele istragu incidenta.

Predsednik Lukašenko koji je prošle nedelje obećao da će kazniti odgovorne koji "nisu uspeli da zaustave taj let", smenio je šefa Granične kontrole i komandanta Ratnog vazduhoplovstva, objavila je danas njegova služba.

"Šef Nacionalnog komiteta za kontrolu granice, general-major Igor Rakovski i komandant Ratnog vazduhoplovstva, general-major Dmitrij Pakmelkin su odstranjeni iz službe zbog zapostavljanja dužnosti", saopštio je Preš-servis.

Lukašenko je zvanično ukorio pet drugih visokih zvaničnika, uključujući ministra odbrane Jurija Zzadobina i šef Saveta za bezbednost Leonida Malceva i načelnika službe bezbednosti KGB Vadima Zajcev, objavila je predsednikova služba.

Bacanje plišanić medvedića, u organizaciji jedne švedske reklamne agencije, dobilo je veliki publicitet u Belorusiji, mada uz malo informacija o tom incidentu o kojem su većinom saznali iz švedskih medija.

Medjutim, vlasti su odmah uhapsile reditelja Sergej Basharimova i studenta novinarstva Antona Surjapina.

Video emitovan u beloruskim medijima pokazuje da avionom upravljaju dve osobe s maskama medveda.

Po jednom od tih videa, avion je nadleteo grad Ivjanjec i zatim periferiju Minska, bacivši ukupno 1.000 plišanih medveda s porukom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: