SAD: Softver predviđa zločine

Policija u Americi i drugim zemljama sve više koristi prediktivnu analitiku, softvere zasnovane na algoritmima, kako bi predvidela zločine pre nego što se dese.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2012.

21:40

Default images

Koncept podseća na naučnu fantastiku ili filmove poput ostvarenja "Suvišni izveštaj" Stivena Spilberga, ali upućeni tvrde da je reč o ozbiljnoj analizi kojoj pribegavaju policije u Memfisu i Los Andjelesu, ali i u Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Princip je jednostavan: ponašanje kriminalaca se može svesti na modele, a zahvaljujući programu sličnom onom koji koriste veliki trgovinski lanci i Internet sajtovi da bi saznali kupovne tendencije klijenata, policija može da predvidi gde bi naredni zločin mogao da se dogodi, a ponekad i da ga spreči.

"Moguće je uspostaviti model ponašanja na temelju nekoliko faktora kao što su vremenske prilike, da li je dan kada se isplaćuju plate...", objasnio je Mark Kleverli, analitičar informatičke kompanije IBM koja saradjuje sa policijom u Londonu, Poljskoj i nekoliko američkih i kanadskih gradova.

"To ne znači da će se neki zločin desiti u odredjeno vreme i na datom mestu, to se ne da predvideti, ali nam može reći, na primer, da se očekuje talas kradja automobila", dodao je on.

U Memfisu vlasti tvrde da je stopa kriminala opala za 30 odsto od kada policija koristi program za prediktivnu analizu koji je IBM osmislio. Program pod nazivom CRUSH omogućava policiji da identifikuje pojedina opasna područja radi boljeg rasporedjivanja ljudi na terenu.

"Na osnovu dobijenih podataka možemo odmah da reagujemo. U mnogim slučajevima, bili smo u prilici da obavimo značajna hapšenja, jer smo bili na pravom mestu u pravo vreme", kazao je za AFP Džon Vilijams, direktor uprave za kriminalnu analizu policije u Memfisu.

On je dodao da im dolaze policajci iz Hong Konga, Brazila i Estonije kako bi se upoznali sa njihovim metodama. Deo javnosti, medjutim, smatra da bi primenom ove metode došlo do ozbiljnog narušavanja privatnosti gradjana.

Endru G. Ferguson, profesor prava na Univerzitetu Kolumbija u Vašingtonu, smatra da bi korišćenje prediktivne analize, zbog preteranih pretresa koja ona često podrazumeva, došlo do ugrožavanja ustavom zagarantovane zaštite gradjana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: