Vulin: Kfor izašao iz mandata

Kfor blokadom alternativnih pravaca na severu Kosova izlazi iz svog mandata, kaže šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2012.

18:49

Default images

Kfor je zbog toga u ozbiljnoj opasnosti da izgubi svaki legitimitet.

Mandat Kfora, kako je kazao Vulin u izjavi Tanjugu, je očuvanje mira i bezbednosti na prostoru KiM, a ne blokada prelaza, "jer on nema nikakvu policijsku ili parapolicijsku ulogu".

"Bojim se da to nije slučajno. Nije slučajno da se rad na iseljavanju poslednjeg parčeta srpskog sećanja u Prištini poklopio sa početkom tehničkih pregovora", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, na taj način se vrši pritisak na srpsku pregovaračku stranu i pre nego što su pregovori počeli.

"Kfor je u ozbiljnoj opasnosti da izgubi svaki legitimitet i ono malo poverenja što je preostalo kod srpskog stanovništva. Ukoliko se bude insistiralo na ovakvom ponašanju, to može izazvati posledice koje bi ponovo, kao pre tačno godinu dana, gurnule KiM u neizvesnost i ozbiljne bezbednosne rizike", objasnio je Vulin.

On je ocenio da ovakav potez Kfora ima za cilj "pokušaj da se Srbi i na severu Kosova, kao i južno od Ibra, zastraše i da im se oteža život".

"Blokada Kfora, koja nije ničim izazvana već je dovela do nestašice hrane i lekova. Bojim se da će izazvati i određena poskupljenja, učiniće život mnogo težim", upozorio je Vulin.

Unmik je, po njegovom mišljenju o takvoj akciji Kfora morao da bude obavešten i to, kako kaže, "opet govori da je Kfor izašao iz okvira svog mandata".

"Unmik je jedini ovlašćen na prostoru KiM, Rezolucijom 1244 i svim odlukama Saveta bezbednosti UN, i on je najstariji politički organ na prostoru KiM. U ovoj konkretnoj akciji, Kfor nije konsultovao Unmik, ne slučajno, jer, da jeste, odluka verovatno ne bi bila doneta, bar ne ovako brutalna i bez ikakvog obaveštenja i upozorenja", kazao je Vulin.

On je dodao da se sad pokazalo da nije slučajno predsednik Srbije Tomislav Nikolić zatražio da se UN vrate u pregovarački proces.

"Ovo je upravo dokaz zašto je to tražio", rekao je Vulin i dodao:

Prema njegovim rečima, Kfor je izvršio blokadu u trenutku kada više ne postoji ministarstvo, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM nije formalno izabrana.

"Da bi država mogla da garantuje bezbednost svima na prostoru KiM u tome će morati da ima i podršku međunarodne zajednice, koja neće smeti da izaziva incidentne okolnosti", ocenio je Vulin.

On je dodao i da je Srbija nebrojeno puta dokazala da joj je stalo do mira i bezbednosti svih koji žive na Kosovu i Metohiji, a da Međunarodna zajednica tek treba to da dokaže, "jer je do sada na tom ispitu pala nebrojeno puta".

Član opštinskog veća Leposavića Bojana Jakovljevića izjavio je danas Tanjugu da je blokada prelaza dovela do prvih nestašica na severu Kosova.

Kfor je, kako je on objasnio, u nedelju posle podne, bez najave blokirao alternativni put od Raške preko Tresave ka Leposaviću.
Pripadnici Kfora ne propuštaju kamione sa komercijalnom robom nosivosti preko tri tone.

Jakovljević je kazao da je Kfor blokadu alternativnog pravca uspostavio ne obavestivši ni Unmik, što su pripadnici UN, kako tvrdi, kritikovali na jučerašnjem sastanku predstavnika opština i međunarodnih organizacija.

Rukovodioci opštine Leposavić i Kosovska Mitrovica razgovarali su juče kasno posle podne sa oficirom Kfora pukovnikom Adolfom Konradom i od njega tražili objašnjenje za novu meru međunarodnih snaga.

"Iako nam je obećao da će preneti naše stavove svojim pretpostavljenima i dati objašnjenje za blokadu alternativnog pravca, Kfor i dalje blokira put, a nama još niko ništa nije objasnio", rekao Jakovljević Tanjugu.

On je objasnio da su predstavnici opština severa Kosova tražili da Kfor dozvoli nesmetano kretanje kamiona kojima se prevozi roba za trgovinske radnje.

Prema njegovim rečima, građani i dalje blokiraju magistralni put između Rudnice i administrativnog prelaza Jarinje za teretni saobraćaj.

"Građani blokiraju taj put, jer su svesni da ako ta carina zaživi na prelazu to znači nestanak Srba na Kosovu i zato nemaju drugi izbor", objasnio je Jakovljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: