Oštra kontrola isturenih fakulteta

Prosvetna inspekcija kreće u kontrolu isturenih odeljenja fakulteta, a svima koji nemaju dozvolu za rad ili nisu ni započeli akreditaciju biće stavljen katanac.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

21:14

Default images

Niko ne zna tačan broj ovih odeljenja, jer je većina neprijavljena, ali se procenjuje da ih radi čak stotinu, pišu Novosti.

Senta, Crna Trava, Bogatić, Pećinci, Dimitrovgrad, Medveđa, Prokuplje, Trstenik samo su neke od opština u kojima može da se studira. A od svih ovih isturenih odeljenja samo tri su do sada akreditovana.

"Nije nam namera da oštetimo studente, ali mora da se uvede red u ovu oblast. Svim fakultetima i univerzitetima poslali smo dopis da moraju da akredituju isturena odeljenja ako misle tamo da upisuju brucoše. Ko to bude ignorisao, neće moći više da radi", kaže za „Novosti“ Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvetne inspekcije.

Prosvetna inspekcija kontrolisaće prvi put i ispostave stranih visokoškolskih ustanova. Njima nije potrebna akreditacija, ali će da utvrde na koji način rade, u kojim uslovima, ko su predavači...

"Ukoliko se nalaze u obrazovnom sistemu neke druge države, akreditacija im ne treba, ali je neophodna dozvola za rad. Ako je nemaju, naložićemo zatvaranje. Najviše ovih stranih odeljenja su fakulteti iz Republike Srpske otvorili u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Šapcu... Jer prema specijalnim vezama sa Srbijom nije potrebna nostrifikacija. Tako kada neko u Beogradu diplomira na isturenom odeljenju visoke škole iz Banjaluke, diploma mu se priznaje kao da je bio i na srpskom univerzitetu", kaže Tmušić.

Na listi za proveru prvi će biti upravo „stranci“. Tmušić napominje da u Srbiji radi i nekoliko stranih univerziteta koji nude studiranje na daljinu. Bez obzira na to što ovde ne organizuju nastavu, napominje, moraju da imaju dozvolu za rad.

Najveći problem isturenih odeljenja su kadrovi. Da bi radili legalno, moraju da imaju stalno zaposlene profesore, što gotovo niko od njih ne ispunjava. Loši su i uslovi u kojima se studira, pa retko koje ima biblioteku, prave učionice, a predavanja se drže po napuštenim halama, domovima kulture, čak i po kafanama.

Ova isturena odeljenja „na papiru“ najčešće ne postoje. Akademci se vode kao da su registrovani u matičnoj instituciji, pa studiraju u selu, a diplomu dobiju kao da su na predavanja išli u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: