"Možemo bolje da se lečimo"

Boljom organizacijom, i sa ovoliko para koliko imamo, možemo bolje da se lečimo, da imamo pravedniji aršin prema svim pacijentima, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 31.07.2012.

21:23

Default images

Ministarka zdravlja kaže za Novosti će joj, kao i ostalim ministrima, biti potrebno 45 dana da „skenira“ sistem za koji je zadužena u novoj Vladi Srbije.

"Prvi potezi, koji bi vodili ka poboljšanju u zdravstvu, mogu da se očekuju u drugoj polovini septembra. Lično sam spremna da sve svoje sposobnosti usmerim ka tome, ali prvo moram da vidim čime raspolažemo, šta kao Ministarstvo možemo da uradimo, a šta su nadležnosti drugih", kaže Đukić Dejanovićeva.

Ona dodaje da će pored sebe dovesti samo nekoliko saradnika, ali nikoga iz partije.

"Svi direktori zdravstvenih ustanova koji su dosad korektno radili svoj posao i koji prihvate nove metode rada za bolju organizaciju i bolje korišćenje svih resursa u zdravstvu u interesu pacijenata, treba da ostanu da dosadašnjim mestima. Ne pada mi na pamet da zbog partijske boje smenjujem bilo koga", kaže ministarka zdravlja.

Slavica Đukić Dejanović navodi da moraju da se menjaju zakoni o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti.

"Država bi morala zakonski da obezbedi redovnu naplatu doprinosa, a inspekcije da rade svoj posao. Jer, iako je deo duga nenaplativ, među dužnicima ima onih koji dobro posluju, a neizmirivanjem svojih obaveza urušavaju zdravstveni sistem", kaže ministarka zdravlja. Ona dodaje da što se tiče poskupljenja lekova ne može da ulazi u "finansijske računice", ali da će ministarstvo zdravlja sigurno predložiti ono što je interes pacijenata, "da lekova ima, naravno, u skladu sa budžetom kojim raspolažemo".

Ministarka zdravlja dodaje da smatra da je doživljaj građana o korupciji u zdravstvu veći nego što nje zapravo ima.

"Naravno, svaki slučaj korupcije treba da bude ispitan i procesuiran, ali kao ministar zdravlja nemam nameru da radim posao MUP-a i drugih za to nadležnih institucija. Moje je da podižem nivo zdravstvene zaštite i kompetentnosti lekara, i da svi zajedno pokušamo da vratimo ugled koji lekari inače zaslužuju", kaže Slavica Đukić Dejanović.

Ona kaže da mora postojati neka selektivnost pri obezbeđivanju zdravstvenih usluga.

"Selektivnosti mora da bude, i po količini novca u zdravstvu, i po stepenu urgentnosti potreba za zdravstvenom zaštitom. Sve što je za pacijenta ugrožavajuće stanje mora biti zbrinuto o trošku osiguranja, i prevashodno moramo ulagati u preventivu. Pacijenti se ne smeju deliti na one prvog i drugog reda, ali svi koji svesno narušavaju svoje zdravlje moraju nekako da participiraju u troškovima lečenja. Jednostavno, moramo da nađemo nove izvore finansiranja zdravstva, kao što je deo prihoda od duvana, alkohola. Takođe, moramo da povećamo i sopstvenu odgovornost za svoje zdravlje. Ako neko hoće da se leči od alkoholizma, to mu treba i omogućiti, ali ako se posle lečenja vrati poroku, drugi put će morati sam da plati deo troškova terapije", kaže Đukić Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: