DS nudi vlastima pomoć oko Kosova

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić poziva na nacionalni konsensus povodom ključnih pitanja. Iz Demokratske stranke poručuju da su otvoreni za saradnju.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

16:13

Default images

"Pregovori Beograda i Prištine trebalo bi da se nastave u septembru", potvrdio je on i dodao da očekuje da će se uoči toga pojačavati pritisci na Srbiju.

Predsednik, ključni ljudi iz vlade i predstavnici svih parlamentarnih stranaka trebalo bi uskoro da sednu za sto i dogovore se o budućoj taktici Srbije po pitanju Kosova.

Vučić se nada da će do toga doći već sledećeg meseca, kako bi Beograd bio spreman za septembarske pregovore sa Prištinom.

"Očekujem da u avgustu svi zajedno sednemo za sto, da vidimo šta nam je zajednički činiti, jer posle toga nam predstoji vruć septembar i nastavak pregovora. U septembru očekujem da ćemo biti pod puno većim pritiskom nego krajem jula ili početkom avgusta", kaže on.

Demokratska stranka već je najavila da će pomoći aktuelnom režimu oko Kosova, ali da neće pristati na dogovor ukoliko vlast nije spremna da povuče teške i hrabre poteze

"Ako je poziv Vučića oko toga kako ćemo rešiti pitanje električne energije, Telekoma, severa Kosova i ostalih važnih pitanja kao što su imovina i manastiri, spremni smo, ali hajde da vidimo šta je to konkretno što novi režim nudi, jer do sada niko nije mogao da vidi obrise bilo kakvog plana za to", kaže Borislav Stefnoavić, donedavni šef beogradskog tima za dijalog sa Prištinom.

Stefanović ne sumnja da će se pritisci na Srbiju pojačavati, kako se bude približavalo vreme pregovora, i već vidi oko čega će se lomiti koplja.

"Da se prepozna i prihvati kao odvojeni energetski entitet u odnosu na sever, da imovina EPS-a dođe u ruke KEK-a, da mi damo Kosovu pozivni broj koji se razlikuje od našeg, pošto jedino mi možemo da damo to, i pitanje severa Kosova kada dođe na dnevni red, ja očekujem brzo da se rešava i isključivo i strogo u okviru Ahtisarijevog plana", ističe Stefanović.

On kaže i da je deo ovih tema već bio na dnevnom redu, ali da Srbija tada nije prihvatila da Kosovo bude odvojen energetski entitet i dobije svoj pozivni broj, ali da će nova vlada morati da se suoči i sa tim problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: