Posle Šoškića slede i ostali

Nakon razrešenja guvernera Narodne banke uslediće razrešenja i drugih visokih službenika iz prošle vlade, kaže pravnica Vesna Rakić Vodinelić.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

00:51

Default images

Organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci zatražili su od nove Vlade Srbije da ne urušava vladavinu prava u Srbiji "nelegalnom smenom guvernera" Narodne banke Srbije Dejana Šoškića i "proizvoljnim razrešenjima" državnih službenika.

"Vlada koja u startu odabere da udari na jednu od temeljnih vrednosti modernog i demokratskog društva ne može očekivati nikakvo razumevanje niti podršku javnosti i civilnog sektora u Srbiji", navodi se u apelu za odbranu vladavine prava u Srbiji.

Dodaje se da je novi Zakon o ministarstvima, koji grubo narušava postojeće propise o imenovanju i razrešenju službenika, još jedan dokaz da "Vlada Srbije ima nameru da u potpunosti pogazi pravni sistem države" i uvede partijski voluntarizam kao jedini kriterijum odlučivanja.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i jedna od potpisnica apela koji je upućen novoj vladi, kaže da je ovakva situacija posledica manjkavosti Ustava iz 2006.

"Svaka naša vlada predlaže a skupština donosi novi zakon o ministarstvima kada god dođe do promene vlasti posle izbora. To nije dobra praksa, mnogo bolja postoji u nekim drugim zemljama gde se broj ministarstava u apsolutnoj brojci postavlja ustavom. Taj broj ministarstava je trajan i promena vlasti na to ne utiče. U Srbiji, međutim, Ustav iz 2006. uopšte nije uredio to pitanje, tako da kad god se formira nova vlada, ona prema svojim potrebama i političkim zahtevima donosi novi zakon o ministarstvima. Svaki put promena zakona zapravo se kroji prema potrebama one koalicije koja se formira posle izbora. I to ne omogućuje stabilnost u pogledu sastava vlada i načina njegovog rada. A što se tiče razrešenja guvernera, mislim da neće biti samo njegovo u pitanju, nego razrešenje ostalih visokih službenika koji su na to mesto došli u vreme ranije vlade. I to je praksa bila i 2008. i produžava se i dalje. Što je bitno podvući i što predstavlja udarac vladavine prava u svakoj državi je smena koja se vrši bez zakonom određenih razloga ili se vrši usled fingiranog razloga ili čak tako što se obezbedi skupštinska većina. Nekako se ostavlja utisak da je potrebno naći neko visoko mesto za gospođu Tabaković koje bi odgovaralo i njenoj profesionalnoj strukturi i izgleda mi da je ta potreba da se određena ličnost postavi na određeno mesto, nego bilo šta drugo, inspirisalo smenu Šoškića u novom trenutku", kaže Rakić Vodinelićeva.

Ona dodaje da nema mnogo nade da će ovak apel promeniti nešto.

"Ne verujem da će dati konkretne efekte. Nijedna naša vlada nije pokazivala veliku osetljivost na ono što javnost ima da joj kaže osim kada su izbori neposredno predstojali. Neće dati neke trenutne efekte, ali verujem da neprestano podsećanje na to da jedna država ne može da se pravi da ide ka EU, a da ne poštuje osnovne postulate vladavine prava je uvek korisno i dobro", kaže Rakić Vodinelićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: