Putin ove jeseni u Srbiji?

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da poseti Srbiju ove jeseni, kada je planiran početak izgradnje gasovoda "Južni tok", piše ruski dnevnik "Komersant".

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

14:18

Default images

List, pozivajući se na izvore bliske "Gaspromu", navodi da su čelni ljudi nove vlasti u Srbiji očekivali Putinovu posetu i ranije, ali da zbog odugovlačenja procesa formiranja vlade sada očekuju da dođe ove jeseni. Putin je prošli put bio u Srbiji krajem marta 2011. godine.

Ruski predsednik je posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji razgovarao u Moskvi sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i poručio mu da "može da računa na podršku Moskve u ostvarivanju svoje politike.

Putin je pre nekoliko dana potvrdio da bi izgradnja gasovoda Južni tok mogla da počne do kraja godine i da je planirano da bude završena za dve godine.

Krak Južnog toka kroz Srbiju protezaće se u dužini od 411 kilometara, a procenjeno je da će njegova izgradnja koštati 1,9 milijardi evra.

"Komersant" u današnjem izdanju piše i o odnosima Srbije i EU i navodi da Evropa nije zabrinuta zbog dolaska socijalista i umerenih nacionalista na vlast, jer "očekuje da će upravo oni učiniti to što nisu mogle ili nisu želele demokrate - da ustanove normalne odnose sa Kosovom".

List dodaje i da zbližavanje Srbije sa Rusijom neće izazvati nervozu na Zapadu.

List ukazuje na to da je uoči formiranja nove koalicije Beograd posetio pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon, koji je izneo ključne zahteve - da se zatvore srpske strukture vlasti na severu Kosova, otvore predstavništva Srbije na Kosovu i organizuje susret predsednika Srbije i Kosova.

Realizacija tih zahteva označavala bi normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, makar i bez uzajamnog priznavanja, a nove srpske vlasti su.
izgleda. na to spremne, piše "Komersant" i ocenjuje da su, sudeći pо izjavama predsednika Tomislava Nikolića, nove vlasti izgleda već pristupile realizaciji tog plana.

"Tako otvorena priznanja da je Kosovo faktički već izgubljeno niko od srpskih rukovodilaca do sada nije davao. Sada o tome govori predsednik, koji je čak nacionalista. To će pomoći mnogim Srbima da poveruju u neutešnu dijagnozu. Posle toga će se sve što mogu da preduzmu vlasti u Beogradu za Kosovo, odnosno za preostale Srbe na Kosovu, smatrati kao veliki uspeh", ocenjuje list. 

U "Komersantu" se dodaje da, pored toga, srpski predsednik namerava da učini to tako kao da je to opštenacionalni konsenzus, pošto je predložio da sve političke snage izrade usaglašenu poziciju o Kosovu. List zaključuje da će u tom slučaju odgovornost vlasti za konačni ishod biti ublažena.

Normalizacija odnosa sa Kosovom ukinuće ključnu prepreku za integraciju Srbije u EU, a sa druge strane, teško da će pokvariti odnose Beograda i Moskve, koja je više puta stavila do znanja da će podržati bilo koju njegovu poziciju o Kosovu.

Ovo drugo je za Beograd veoma važno, jer saradnji sa Rusijom nove srpske vlasti daju poseban značaj, dodaje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: