Diskriminaciju odobrava 80% đaka

Beograd -- Gotovo 80 odsto srednjoškolaca odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba, pokazalo je istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM.

Izvor: Tanjug
Podeli

Među srednjoškolcima preovlađuje stav da homoseksualnost treba zadržati između "četiri zida" i da je kao pojavu treba sakriti od dece.

Da LGBT populacija treba da ima sva prava kao i ostali građani smatra 16 odsto od 800 učenika stručnih srednjih škola i gimnazija koji su učestvovali u istraživanju, dakle oko 80 odsto njih odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba.

Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina, budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve".

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripadnici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima.

Za "druženje sa svima" opredeljeno je 30 odsto srednjoškolaca, što znači da 70 odsto izričito ne želi da se druži sa bar jednom manjinskom grupom, a stiče se utisak da su devojke tolerantnije od momaka.

Skoro 20 odsto ispitanika ne prepoznaje diskriminaciju i smatra da je mala platežna sposobnost jedan od njenih oblika, rezultat je istraživanja JUKOM-a sprovedenog u školama u 10 gradova u Srbiji.

Prema viđenju ispitanika, Romi su ubedljivo najviše izloženi diskriminaciji, drugo i treće mesto, zavisno od škole, zauzimaju pripadnici LGBT populacije i osobe s invaliditetom.

Anketirani su kao diskriminisane prepoznali i socijalno ugrožene, siromašne, "punačke", ljude sa sela, zaražene virusom HIV-a, povučene, profesore, stare i drugačije odevene.

strana 1 od 170 idi na stranu