Usvojeni zakoni potrebni za vladu

Skupština Srbije usvojila je zakone o vladi, ministarstvima i službama bezbednosti koji su potrebni za izbor nove Vlade Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.07.2012.

17:36

Default images

Izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđaju da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje i razrešava predsednik Republike.

Dosadašnje rešenje je bilo da tu funkciju obavlja šef kabineta predsednika države. Izmenu zakona podržalo je 138 poslanika, protiv nje su bila 52 poslanika.

Iz SPS, URS, SDPS, PUPS, JS i SNS, koji su predložili zakon, objašnjeno je da se novim rešenjem proširuje prostor demokratske civilne kontrole, jer sekretara imenuje i razrešava predsednik države, što je adekvatno zakonskom rešenju sadržanom u Zakonu o predsedniku Republike.

Protiv novog rešenja bili su opozicioni poslanici, koji smatraju da nije dobro što se tolika koncentracija moći stavlja u ruke jednog čoveka.
Usvajanjem izmena tog zakona, a prethodno i Zakona o ministarstvima i izmena Zakona o vladi, poslanici su završili treću vanrednu sednicu.
Sledi sednica na kojoj će mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić najpre podneti ekspoze, odnosno predstaviti kabinet i program vlade, a posle toga sledi rasprava, nakon koje će se poslanici izjasniti o tome.

Prethodno su usvojene izmene i dopuna Zakon o Vladi, kojima se odgovornost Vlade proširuje i na rad javnih agencija.

Za zakon je glasalo 139 poslanika, protiv je bilo 56, nije bilo uzdržanih, nije glasalo 19 poslanika.

Prema imenama i dopunama Zakona, odgovornost vlade proširuje se "na imaoce javnih ovlašćenja na nivou Republike", jer je, kako se navodi, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave prenet njima.

Propisano je i pravo ali i obaveza Vlade da "poništi, ukine ili stavi van snage propis ili opšti akt" javnih agencija.

Usvojen je i Zakon o ministarstvima kojim se predviđa da vlada ima 17 resora, a ministrima se daje pravo da u roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona predlože razrešenje državnih službenika "koji ne ostvare rezultate".

Kako je navedeno, Vlada utvr]uje prestanak rada na položaju rešenjem koje sadrži razloge zbog kojih je rad prestao. Protiv tog rešenja žalba nije dopuštena, ali može da se pokrene upravni spor.

Za zakon je glasalo 137 poslanika, dok je njih 69 bilo protiv usvajanja.

Zakonom je predvi]eno i da će za obavljanje poslova od značaja za Kosovo i Metohiju, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu Vlada osnovati posebne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: