Dodik: Uzimaju Kosovo, a vi u EU

Srbija veoma nekritički pregovara o pridruživanju sa EU u uslovima kada ista ta EU oduzima Srbiji Kosovo, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

09:23

Default images

"Vidimo da je Srbija sada u procesu konstituisanja nove vlasti, ali isto tako Srbija je godinama u traganju za sobom, u političkom smislu. Srbija je bila podložna uticajima sa strane u kretanju prema EU. Veoma nekritično u uslovima kada ta ista Evropska unija oduzima Srbiji Kosovo, a vi idete s njima u proces pregovaranja", kaže Dodik.

Dodik kaže da je razgovarao sa Ivicom Dačićem o radu Saveta za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

"Srbija mora da povede više računa o onome što se zove Srbi izvan Srbije. RS se čvrsto ekonomski, a sada i politički veže za Rusiju, a Srbija za EU", kaže Dodik.

Dodik kaže da on nije taj koji odlučuje, ali da smatra da Srbija treba da ima jasan stav o tome.

"Rešenje jeste da se kaže: Izvinite, vi ste priznali Kosovo, pa zašto smo onda partneri? I to je rešenje. Ako hoćete da sprovodite ovu politiku kojom je Srbija do sada išla, u kojoj se sve dešavalo u procesu jačanja kosovske nezavisnosti, onda neko zatvara oči i ne želi da vidi šta će se na kraju puta desiti", kaže Dodik.

Postoji trajni institucionalni potencijal Srbije i Republike Srpske, bez obzira ko bude na čelu institucija, kaže Dodik. Bila bi tragedija da se odnosi Srbije i Republike Srpske baziraju na personalnom odnosu, dodaje Dodik.

"Odnosi moraju da budu čvršći. Nikome u Srbiji nećete moći da objasnite da nemate dobre odnose sa RS, kao što ni mi nećemo moći da objasnimo da nemamo saradnju sa Srbijom", kaže Milorad Dodik, predsednik RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

330 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: