Korhec:Ustav zreo za preispitivanje

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio da je Ustav Srbije sa više aspekata "zreo za preispitivanje".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

12:27

Default images

O tome, kako kaže, svedoči o odluka Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnim pojedine odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine.

"Pored ostalog, zbog toga što su kontradiktorne njegove odredbe u odnosu na autonomiju. Sada smo mogli da vidimo da Ustavni sud te kontradiktornosti nije protumačio u korist Vojvodine, nego na štetu autonomije. Ključ rešenja je kod ustavotvorca, u republičkoj skupštini", rekao je Korhec.

On je za današnji novosadski Mađar so kazao da je odluku Ustavnog suda doživeo kao "neprijatno iznenađenje" i dodao da je uočljivo da je Ustavni sud veoma restriktivno tumačio ponegde zaista kontradiktorne odredbe Ustava.

"Odlučili su u korist centralizacije, a na štetu decentzralizacije", rekao je Korhec.

Podsetimo Ustavni sud je doneo odluku po kojoj je više od 20 odredbi o autonomiji Vojvodine proglasio neustavnim. Zbog takve odluke najviše sudske instance, jučerašnji izbor pokrajinske vlade bio je zakomplikova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: