Nikolić da zaboravi "veliku Srbiju"

Boris Tadić kaže da bi, da je na mestu Tomislava Nikolića, otišao u Vukovar i Srebrenicu i ističe da velikosrpske ideje iz Nikolićevih reči moraju nestati.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.07.2012.

15:37

Default images

"Očekujem od Nikolića da vodi računa o interesima srpskog naroda, što znači da velikosrpske ideje moraju nestati iz njegovih misli i reči", rekao je predsednik DS u intervjuu za hrvatski "Globus".

On je dodao da su se kod Nikolića desile neke promene koje on mora potvrditi i delima. Kako je rekao lider DS, treba napraviti iskorak, pružiti ruku, izviniti se. Tadić je takođe dodao da bi bilo korisno da se sastanu Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Na pitanje da li je koalicija SPS i SNS, na koju se s velikim oprezom gleda u Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici, opasnost za stabilnost regiona, kaže da bi bio srećan kad se to ne bi desilo zbog velikog napora koji je uložen u stabilizaciju regiona.

"Sve što sam lično radio bilo bi poništeno i bio bih nesrećan kad bi crveno-crna koalicija imala takve efekte na stanje u regionu. Apelujem na lidere crveno-crne koalicije da budu suzdržani i da ni po koju cenu ne poništavaju dostignuća u regionu", rekao je on.

Govoreći o odnosima s predsednikom Ivom Josipovićem, Tadić je rekao da sve što su njih dvojica do sada uradili može biti dovedeno u pitanje.

"Da li je izgubljeno, tek ćemo videti jer se bez srpsko-hrvatskih odnosa ne može rešiti konfliktnost regiona", naveo je Tadić.

On je takođe izrazio razumevanje za obrazloženje Josipovića zašto nije došao na Nikolićevu inauguraciju.

"Bilo bi bolje da je došao, ali ne mogu mu zameriti jer ni ja nisam došao na njegovu inauguraciju zbog prisustva kosovskog predsednika", dodao je Tadić.

Govoreći o Kosovu, rekao je da je Srbija u izvesnom smislu prihvatila realnost da je Kosovo samostalno i da čak ni tokom pregovora nije imala nameru da Kosovo učini nesamostalnim već je želela da se definiše pravni okvir te samostalnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija više nema nikakve institucije niti instrumente kojima bi upravljala bilo kakvim procesima na Kosovu.

Ističući da Kosovo i njegovi saveznici imaju strategiju polaganog koračanja prema punoj nezavisnosti, Tadić je rekao da je taj interes kojim bi bio ispunjen cilj Albanaca na Kosovu legitiman i niko ga ne može poricati.

"Ali i Srbija ima svoje interese na Kosovu gde imamo svoje građane, svoje kulturne spomenike i svoj državni integritet. To ne smeju zaboraviti ni druge zemlje regiona, jer ako se prihvati demontaža integriteta Srbije, onda će pre ili kasnije moći biti demontiran ceo region", rekao je Tadić.

Na pitanja da li smatra svoju politiku promašenom jer Srbija sada nema ni Kosovo ni EU, lider DS je izrazio uverenje da Srbija može imati i jedno i drugo, ali da ni časa nije mislio da će Srbija integrisati kosovski prostor na način kako je to bilo u vreme Miloševića.

Tadić je rekao i da je za poraz na izborima najodgovorniji on sam, kao i da je kriv što mnogi u Srbiji nisu izašli na izbore.

"Kao predsednik države nisam imao uvid u sve šta se dešavalo oko mene i zato je dobro da kao kibicer sa strane osmotrim šta se dešava u Srbiji", rekao je lider DS.

Tadić nije siguran da će koalicija koja se sada priprema za formiranje vlade postići dogovor oko pitanja ekonomije, regionalne saradnje i Kosova, uspostavljanja pravnog poretka i sprovođenja reformi za ulazak u EU, jer nema kadrovskih potencijala za rešavanje problema.

"Ne može se obezbediti nacionalni konsenzus oko Kosova jer Nikolić i Dačić pripadaju istom političkom polu, a konsenzus se postiže između dva različita politička pola", rekao je Tadić.

Povodom negativnih reakcija na njegov odlazak na Kroacija samit i rukovanje s Hašimom Tačijem i optužbe dojučerasnjeg saradnika Ivice Dačića da je tako dao legitimitet kosovskom premijeru, Tadić je primetio da "Dačić zaboravlja da je novi predsednik Srbije u Briselu najavio svoj skori sastanak s predsednicom tzv. države Kosovo".

On s druge strane smatra da je ta ideja predsednika Nikolića dobra i daje mu podršku za taj susret.

"Moj susret s kosovskim premijerom može samo olakšati taj novi korak na koji se sprema Nikolić", rekao je Tadić i dodao da to ne znači da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Smatram da u demokratskom dijalogu treba pronaći rešenje koje će uzimati u obzir interese obe strane. I dalje verujem da Kosovu ne treba da se pristupa po logici pobednika i poraženog", zaključio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: