"Ja se ne bih rukovao sa Tačijem"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da mu je lider DS Boris Tadić najavio odlazak na Kroacija samit, ali ne i nameru da će se rukovati sa Hašimom Tačijem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

15:08

Default images

Nikolić je istakao da se on lično ne bi rukovao sa Tačijem.

Nikolić je novinarima posle razgovora sa patrijarhom Irinejom rekao da bi on Tadiću preporučio da se ne rukuje sa Tačijem budući da je reč o osobi koja se sumnjiči za veoma teška krivična dela.

"To je neki njegov (Tadićev) lični potez, o tome sam danas razgovarao sa predstavnikom Stejt departmenta i rekao da ne znam šta je gospodin Tadić time želeo, izuzev da možda pokaže da je on pozvan a da ja tamo ne mogu. Međutim, ono što ja ne mogu izgleda da on može: ja ne mogu da se rukujem sa onim za koga se govori da je činio zločine nad Srbima dok se ne utvrdi da li je ili nije", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da je Tadić kao građanin imao pravo da ide gde hoće, ali je podsetio da je upravo lider demokrata kreator politike da Srbija ne učestvuje na skupovima na kojima učestvuju predstavnici vlade u Prištini.

"Mislim da možemo da smirimo strasti u Srbiji. Oko pitanja Kosova razgovarao sam sa njegovom svetošću i rekao mu da nam treba neka vrsta konsenzusa a on je rekao da Crkva nikada neće izbeći da i sama preuzme odgovornost", rekao je Nikolić i dodao da pod konsenzusom podrazumeva pre svega dogovor parlametarnih stranaka o rešenju problema Kosova.

Tadić je u subotu boravio na "Kroacija samitu" u Dubrovniku, kome nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije. Tom prilikom Tadić se rukovao sa Tačijem, koji je takođe učestvovao na samitu.

Lider DS-a je juše rekao da rukovanje sa premierom Kosova nije "istorijsko", kako su ga okarakterisali mnogi mediji, već je to pristojno rukovanje sa predstavnicima Albanaca sa Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije je juče, gostujući u Utisku nedelje TV B92 rekao da se on ne bi rukovao sa Tačijem, kao i da odlazak lidera DS-a na Kroacija samit nije u koliziji sa državnom politikom.

Lider SPO-a Vuk Drašković je Tadićev potez okarakterisao kao "civilizovan čin" i rekao da je sramotna svaka osuda tog postupka.

"Razgovarao bih sa Jahjagom, ali samo na formalnom susretu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da bi prihvatio da razgovara sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, ali ne na neformalnim sastancima već na formalnom susretu.

Nikolić je novinarima posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom na pitanje da li bi razgovarao sa Jahjagom odgovorio da ne vidi zašto se ne bi razgovaralo sa predsedstavnicima Prištine "ako dodje vreme za tu vrstu razgovora".

On je, međutim, napomenuo da svakako ne bi to uradio na neformalnim sastancima nego na formalnom susretu.

"Mi moramo da rešimo da li ćemo da napuštamo sastanke ili ćemo na njima da se borimo za svoje stavove, ja sam za to da prisustvujemo svuda gde treba da se čuju naši stavovi", rekao je Nikolić.

Pre toga je, medjutim, prema njegovim rečima, potrebno doneti zajedničko tumačnje dogovora iz Brisela kako bi se znalo da li su vlasti u Beogradu prihvatile da prištinske privremene isntitucije budu prisutne na medjunarodnim formumima dok je tu i Srbija.

"Ako nismo, nema ih tu, ako jesmo, treba da vidimo pod kojim uslovima. Ako su organizatori ispunili uslove onda ne vidim razlog da ne budemo tu gde su predstavnici Prištine pa makar se i ne rukovali sa njima", naveo je Nikolić.

Jahjaga je juče izjavila da je spremna da razgovara sa Nikolićem i dodala da jedino oni, kao legalni i legitimni lideri država, izražavajući volju gradjana, mogu da razgovaraju.

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Jahjaga je istakla da bi kroz taj razgovor trebalo naći "čvrsta i postojana rešenja, za dobrobit naših gradjana i naših država, ali koja znače i mir i stabilnost u regiji i šire".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: