"Kasno za Tadića, čeka se Nikolić"

Sa srpske strane malo kasno za simboličan susret bivšeg predsednika Borisa Tadića i premijera Kosova Hašima Tačija, kaže Mihael Špindeleger.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.07.2012.

14:13

Default images

Zamenik austrijskog kancelara dodaje da predsednik Tomislav Nikolić mora da nađe gest kojim će pokazati da je svestan prošlosti.

"Sa srpske strane je malo kasno za simboličan susret Tadića i Tačija, ali je dobro kad se dovode lideri za isti sto da se dogovore o budućnosti svojih zemalja", rekao je Špindeleger za Večernji list, izrazivši očekivanje da će se normalizovati odnosi Srbije i Kosova.

Odgovarajući na pitanje koliko će rezultati izbora u Srbiji uticati na region, Špindeleger je rekao da su građani Srbije odlučili i da svi to priznaju.

"Nikolić je govorio da se zalaže za evropski proces. Mi Austrijanci zalažemo se da sve zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU, ali moraju napraviti mnogo reformi. Ohrabrujemo ih da ih sprovedu", rekao je Špindeleger.

Na konstataciju novinara da je Nikolić davao radikalne izjave u kojima je negirao genocid, Špindeleger je rekao da he "suočavanje s prošlošću ponekad bolno, ali je nužno". "Srbije treba priznati šta se desilo u prošlosti, a na predsedniku je da nađe pravu meru kako to učiniti. "Treba naći gestu kojom će pokazati da je svestan toga", rekao je Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: