Obeležen Dan ustanka - FOTO

Bela Crkva -- U Beloj Crkvi kod Krupnja danas je obeležen Dan ustanka - 7. jul, polaganjem venaca na bistu Žikice Jovanovića Španca i drugih učesnika ivandanjskih događaja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Programom i prigodnim skupom obeležen je dan koji se uzima za početak borbe protiv fašizma u Srbiji.

Pred brojnim nekadašnjim partizanskim borcima, žiteljima Podrinja, Rađevine i drugih krajeva Srbije, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović podsetio je na doprinos partizanske vojske pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, na žrtve koje su tada podnete i na slobodarsku tradiciju.

Predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije Miodrag Zečević ocenio je na skupu da bi 7. julu trebalo vratiti status državnog praznika i izrazio oštro protivljenje pokušajima da se preoblikuje istorija pogrešnim i netačnim prikazivanjem opšteprihvaćenih činjenica.

Uz počasni plotun Vojske Srbije, na spomen-znamenja pod istrorijskom lipom, vence su položile delegacije Vlade Srbije, odnosno ministrstava rada i socijalne politike, Vojske Srbije i Republičkog odbora SUBNOR-a, kao i drugih opština i gradova medju kojima su bili i predstavnici SUBNOR-a iz Sarajeva.

Vence su položili predstavnici SPS, Komunističke partije i drugih levičarskih pokreta, zatim opštinskih i gradskih odbora boračkih organizacija, društava i udruženja gradjana koja neguju slobodarske tradicije.

U nastavku je izveden prigodan program uz učešće osnovaca iz Krupnja.

Dan ustanka je do 2000. godine bio državni praznik, kao simbol početka borbe protiv okupatora u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Borci Valjevskog partizanskog odreda su, okupljenima na vašaru 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, uputili poziv da se u Srbiji krene u borbu za oslobodjenje.

Student i učesnik u ratu protiv fašizma u Španiji Žikica Jovanović, kasnije narodni heroj, ispalio je hice u žandarme koji su po nalogu tadašnje vlasti pokušali da rasture skup.

I u Novom Sadu položeni venci

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, povodom obeležavanja 7. jula, položila je danas cveće na spomen-obeležja Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju u Novom Sadu i na Čeneju.

"Ljudima kojima smo danas odali poštu, Vojvodina i Novi Sad duguju zaista mnogo. Oni su nam omogućili da i danas, više od 70 godina kasnije, mi s ponosom možemo da se setimo uloge koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu", kazala je Jerkovljeva.

Ona je dodala da Novosađani s ponosom mogu da se sećaju Novog Sada grada heroja, koji je podneo mnoge žrtve u antifašističkoj borbi.

"Na svaki mogući način treba da pokažemo da je Novi Sad uvek bio grad u kom nije bilo mesta za fašizam i mogu sigurno da tvrdim da će Novi Sad ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku", istakla je Aleksandra Jerkov.

"Više od 70 godina kasnije, mnogi pokušavaju Srbiju da svrstaju na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu. To je nešto što Srbija i Novi Sad svakako ne smeju da dozvole", kazala je Aleksandra Jerkov.

Cveće na spomen-obeležja je položio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Siniša Sević, predstavnici SUBNOR-a, delegacija rezervnih vojnih starešina i predstavnici Vojske Srbije.

Proslava 7. jula održana je danas na brdu Valja Rnž kod sela Podgorac u boljevačkoj opštini, gde je 28 jula 1941. godine formiran Boljevački partizanski odred, koji je kasnije pripojen IX srpskoj udarnoj brigadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 170 idi na stranu