Dačić: Mir bez srpskih snaga na KiM

Beograd -- Ivica Dačić kaže da će insistirati na obavezi međunarodnih snaga da osiguraju mir i bezbednost, a ne na povratku srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Na Vidovdan, kada je došlo do incidenata, veoma jasno sam rekao da smatram da su za mir i bezbednost na Kosovu i Meothiji odgovorne i zaduzene medjunarodne snage - Kfor i Euleks, i da sa KPS imaju zadatak da se izbegnu incidenti i osigura mir i bezbednstost za sve gradjane, a samim tim i za Srbi na Kosovu i Meothiji", kaže mandatar za sastav nove vlade.

Dačić je podsetio da Srbija nema svoje snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji i da će nova valda upravo insistirati na obavezi medjunardonih snaga da osiguraju mir i bezbednost, a ne na povratku bezbednosnih snaga.

"Ja nisam čovek koji govori laži. Za donošenje takve odluke je neophodna saglasnost UN, na osnovu Rezolucije 1244, za koju u ovom trenutku mislim da apsolutno nije ralna", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, jasno je da će nova vlada, ukoliko bude izglasana u parlamentu, nastaviti razgovore u vezi sa Kosovom i Metohojom i da ne postoji nikakva dilema da li će ti razgovori biti nastavljeni.

"Biće nastavljeni i biće sprovedeno sve ono što je dosadašnja vlada prihvatila u dogovoru sa Briselom. Zaista bih zamolio sve da zlonamerno ne interepretiraju izjave koje su imale za cilj suptorno, a to je da će prioritet Vlade Srbije biti mir, bezbednost i stabilnost na Balkanu, uključijući i Kosovo i Meothiju", zaključio je mandatar za sastav nove vlade.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj ranije je ocenio da izjava Dačića da će učiniti napore da vrati srpske snage na Kosovo izaziva uznemirenje u regionu.

"Vi znate da na Kosovu i Metohiji ne postoje naše bezbednosne snage, ali nova vlada Republike Srbije, ako bude formirana, insistiraće upravo na tome. Svi razgovori koji se vode o Kosovu i Metohiji, moraju da polaze od toga da se sačuva mir", rekao je tada Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu