Izrael: Preminuo Jicak Šamir

Izraelski mediji su javili da je preminuo bivši premijer Jicak Šamir (96).

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

21:34

Default images

Aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Šamir "vodio Izrael sa dubokom lojalnošću prema naciji".

Šamirova sposobnost da ostane veran svom verovanju da se Izrael mora držati svoje teritorije i da nikada ne veruje nekom arapskom režimu vodila ga je kroz život", preneo je AP.

Šamir je bio premijer sedam godina od 1983-1984 iod 1986-1992. On je svoju partiju dva puta pobedonosno predvodio, iako nije imao harizmu koja odlikuje mnoge moderne poltičare, navodi AP. Bio je beskompromisno čvrst kada su Palestinci poveli prvi ustanak - intifadu protiv okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze.

Na izborima 1992. godine je izgubio i sišao sa čela konzervativne partije Likud, kada je Laburistička partija predvodjena Jicakom Rabinom došla na vlast i ubrzo postigla sporazum o zameni zemlje za mir sa Palestincima.

U intervjuu koji je 1997. godine dao za Djuiš post (Jewish Post), sa sedištem u Njujorku, izjavio je:"Arapi će uvek sanjati da nas unište. Ne verujem da će nas priznati kao deo ovog regiona".

Izraelski mediji podsećaju da je Šamir služio u bezbednosnoj službi Šin bet, da je bio predsednik Kneseta (parlamenta) i šef izraelske diplomatije, pre nego što je zamenio Menahema Begina na mestu premijera 1983. godine.

On je prihvatio ideologiju revizionista da je Izrael jedni vlasnik čitave biblijske Svete zemlje koju čine Izrael, Zapadna obala i Jordan.

Laburistički pokret, koji je bio na vlasti u prve tri decenije postojanja Izraela, složio se sa planom UN 1947. godine o podeli Palestine na jevrejski i palestinski entitet. Za Šamira i druge revizioniste to je bilo ravno izdaji. Kasnijih godina na pitanje kako vidi teritorijalni kompromis za mir, Šamir je često govorio da je Izrael već dao 80 procenata zemlje, aludirajući na Jordan.

Jicak Šamir rodio se kao Jicak Jazernicki u Poljskoj 1915. godine i uselio se u Palestinu 1935. Nakon osnivanja Izraela 1948. godine nekoliko godina se bavio biznisom pre nego što je ušao u obaveštajnu službu Mosad. Sredinom 1960- tih godina učlanio se u desničarski Herut iz koga je Likud nastao. Begina je zamenio kao premijer nakon izraelske invazije na Liban 1982.godine.

Osim palestinskog ustanka za vreme njegovog mandata vodjen je i prvi Zalivski rat, kada je Irak ispalio 39 raketa tipa skad na Izrael. Za vreme tog rata udovoljio je zahtevima SAD i nije odgovorio na napade Iraka.

"Nikada nisam trčao ni za jednom funckijom i nikada nisma zamišljao da su moje sposobnosti i talenti ravne onom prodavcu na pijaci", napisao je Šamir u svoj autobiografiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: